Jaká je to choroba?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
16.6.2009 15:10

Mé zkušenosti s "léčbou" výše popsané choroby : vsadil jsem na kartu, že se jedná o nějaký druh houbové choroby, například by to mohla být suchá skvrnitost listů. (Zjistil jsem, že nedaleko od mé zahrady jsou zhruba podobným způsobem postižené i listy na keřích šeříku). Provedl jsem 2 x postřik prostředkem DITHANE s týdenním intervalem. Zdá se, že se to postižení zastavilo a dál už se to nešíří. Nové listy jsou už bez příznaků. Teď mi réva kvete (Jižní čechy, 400 m n.m.). Po odkvětu preventivně postříkám ještě jednou, zkusím Kuprikol a nebo Champion. Stejně každoročně cca v 1/2 července provádím první protiplísňový postřik, takže letos to bude o něco dřív.

Pro j.generala : s někým "na místě" se poradit nelze, nikdo v mém okolí tomu nerozumí. Strakonicko není vinařská oblast. Nevím jaká je ochrana proti viróze vinné révy, ani jsem nikde nenašel, jaké jsou její projevy. Můžete prosím doplnit a nebo odkázat na dotyčné www. stránky  ? Předem díky.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
sakyl - (5) - 64.186 (?), 10.5.2009 16:44, zobrazeno: 12600x

na revě se mi dělají žluté skvrny viz foto, poradí nekdo co s tím?diky

reva
reva

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 10.5.2009 21:28

Pokud na spodní straně listů (v místě skvrn na vrchní straně) je bílé micelium, půjde o plíseň révovou (peronosporu), proti které je možno použít např. Acrobat MZ nebo Quadris Max.

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 28.5.2009 9:19

Jasný projev hálčivce. Proveďte postřik specifickým akaricidem (Sanmite, Omite, Magus) a do budoucna je vhodná intrudukce dravého roztoče.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 10.6.2009 16:50

Pane Šoukale, chci se vás zeptat, jestli se vám už podařilo to napadení révy nějak zdárně vyřešit a pokud ano, tak čím a jak. Mám na několika hlavách révy a jejích listech to samé : plošné žluté skvrny na listech v jejichž středu jsou tmavé tečky - vyschlá pletiva, žluté skvrny se postupně rozšiřují a rovněž i vysychání listu ve středu žlutých skvrn se postupně zvětšuje, na spodní straně listů nejsou patrná žádná mycelia houby. Ten hálčivec se mi podle projevu moc nezdá (tradiční předjarní ochranu proti hmyzu Sulkou jsem provedl). Díky za případnou odpověd.

host - 64.186 (?), 10.6.2009 18:42

dobry den, před tydnem jsem provedl postřik připravkem Omite, tak čekam zda to pomuže, zatim těžko říct

mam vedle sebe ve skleniku 6 hlav ruznych odrud tenhle problem mam u 4,zbyvajici 2 hlavy jsou uplně zdrave

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 11.6.2009 10:53

Ještě připojuji foto choroby (pokud se jedná o chorobu) v pokročilejším stádiu

vrchní strana listu
vrchní strana listu
spodní strana listu
spodní strana listu

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 14.6.2009 20:35

Může to být způsobeno také virozou. Pokud je napadení velké, zkuste se poradit s někým na místě. Optimální výživa přispívá ke zvýšené odolnosti.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.6.2009 15:10

Mé zkušenosti s "léčbou" výše popsané choroby : vsadil jsem na kartu, že se jedná o nějaký druh houbové choroby, například by to mohla být suchá skvrnitost listů. (Zjistil jsem, že nedaleko od mé zahrady jsou zhruba podobným způsobem postižené i listy na keřích šeříku). Provedl jsem 2 x postřik prostředkem DITHANE s týdenním intervalem. Zdá se, že se to postižení zastavilo a dál už se to nešíří. Nové listy jsou už bez příznaků. Teď mi réva kvete (Jižní čechy, 400 m n.m.). Po odkvětu preventivně postříkám ještě jednou, zkusím Kuprikol a nebo Champion. Stejně každoročně cca v 1/2 července provádím první protiplísňový postřik, takže letos to bude o něco dřív.

Pro j.generala : s někým "na místě" se poradit nelze, nikdo v mém okolí tomu nerozumí. Strakonicko není vinařská oblast. Nevím jaká je ochrana proti viróze vinné révy, ani jsem nikde nenašel, jaké jsou její projevy. Můžete prosím doplnit a nebo odkázat na dotyčné www. stránky  ? Předem díky.  

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 14.3.2010 14:50

Dal jsem zakořenit řízky VOSTORGu. Na listech se objevila světlejší místa a na stoncích jsou malinké průhledné kuličky odhadem tak 0,2 mm. Může to být hálčivec? Řízky jsou z mého keře a napadení jsem na něm nepozoroval.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 155.121 (?), 15.3.2010 14:41

Ty kuličky jsou výpotky révy a skvrny na listech jsou způsobeny nerovnoměrnou výživou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz