Pytlíky proti vosám se musí rozvěšovat po zaměknutí bobulí, aby je vosy neobjevily. Jakmile totiž cestu k hroznům znají, tak ochranu ze záclon klidně prokoušou. Nyní máte už možnost redukce počtu vos jejich odchytem do láhví s pívem či jinými atraktivně vonícími sladkými nápoji.
Uchování vyzrálého vína "ve studni" a v jiných "vlhkých chladničkách" není možné - vše zplesniví. Nezralé ani nedozraje - v chladu a bez světla se netvoří cukry a již vytvořené cukry se přeměňují na ovocné kyseliny. Ověřený postup na uchování zralého vína do vánoc je postup jako pro uložení hroznů k výrobě "slámového vína". Tj. v suchém a dobře větraném prostoru s regulátorem vlhkosti. Sláma totiž absorbuje přebytečnou vlhkost z okolí v době, kdy se nemůže odvětrat (venku prší) a zase doplní vlhkost v době výsušného počasí. Já osobně však hrozny vína rovnám do papírových přepravek (z marketu od holandských rajčat) a komínek z těchto krabic mám v nevytápěném zádveří (průměrná teplota 18°C a průměrná relativní vlhkost 55% a.v.). Víno sice postupně vadne, o vánocích je příjemně slaďoučké, ale i v únoru jsou to víceméně šťavnaté rozinky (určitě měkčí, než ty úplně suché z marketu). Podstatné je, že to nehnije, pokud se poškozené nebo podezřelé kuličky z hroznu včas odstraní.