"A u těch stolních se možná počítá i s tím, že si to lidi před požitím umyjou..."
Silně pochybuji, že zkrácení ochranné lhůty je podmíněno nějakým mytím ovoce. Ochranná lhůta po chemickém ošetření rostlin není obecně vztažena pouze na konzumaci lidmi, ale i na konzunaci dobytkem a dalším zvířectvem. A kdo by "kravce jetelinu omýval"? Jinak právě zbytky Championu po odpaření kapek postřikové jíchy drží na bobulích jako židovská víra a nejdou smýt proudem vody ani po dlouhodobém namočení, lze je jedině mechanicky setřít. A otírejme si důkladně každou kuličku...
Už bylo řečeno, že Champion má OL 7 dní pro stolní odrůdy a protože je proti plísni révové dostatečně účinný, je v závěru dozrávání alespoň pro mne zatím jedinou možnou volbou. A ptám se : dochází po aplikaci měďnatých přípravků na rostlinu k nějaké "neutralizační chemické reakci", která následně umožnuje bezrizikovou konzumaci zaschlých zbytků postřiku? Osobně, jako laik si myslím, že nikoli, neboť se jedná o anorganickou měďnatou sloučeninu. Zdravotní rizika plynoucí z nechtěného požití přípravku jsou uvedena na příbalovém letáku. Tak proč činí OL právě 7 dní, když to, co nám na bobulích ulpělo a přischlo okamžikem postřiku, ve shodném množství tam bude zítra, za týden a v mírně menším množství i za 3 týdny, za měsíc? Pro mne stále uspokojivě nevyřešená hádanka. Argument "mytí" bohužel neberu.