Zálistkové hrozny - to je takovádrobná třešnička na dortu. Některé odrůdy, například Pannonia Kincze a její potomci vytvářejí zálistkové hrozny pravidelně a ve značném množství. Je to taková druhá malá úroda, která v souběhu s hlavními hrozny ale dozrává velmi pozdě, takže v nevinařských oblastech zřídkakdy stihne dozrát. Mně tohle dělá manapříklad odrůda Diamant, některé další odrůdy už v menší míře. V každém případě, zálistkové hrozny jsou vždy malé a nemohou konkurovat hlavní úrodě. Myslím si, že vzhledem ke svojí velikosti nijak podstatně keř nevysilují, v tom smyslu, že by podstatným způsobem oslabovaly tok výživných látek do hlavních hroznů. Proto jich vždy pár ze srandy na keři ponechám a když se poštestí a dozrají, tak se raduji, když mohu třeba v půlce listopadu, jdouc kolem keře, něco z něj ozobnout. Jak píše p. moudivláček, když nám z jara keře omrznou a hlavní úroda je fuč, jsme rádi že tyto odrůdy, které umí podruhé zakvést a přinesou náhradní utěšující mini úrodu.
Pro zajímavost, některé keře mívají snahu vytvářet okvětí i na úponcích.