Doporučte moštovou červenou odrůdu vinné révy PIWI
|
|
|
|
host - 75.20 (?) 25.10.2018 19:59
A čo tak ukrajinský Kraseň? Ja som o ňom počul, že má malé bobuľky, husto namačkané a preto že hnije a že nič moc. Tak som si ho vysadil a som zatiaľ spokojný. Bobuľky u Solarisu sú ešte o 1 mm menšie, ešte hustejšie namačkané a strapce hnijú viac než u Kraseňa. A Solaris tu každý velebí do výšin, tak potom človeče ver niekomu. Možno ten názor je pozostatok z onej doby pár dekád späť, keď bolo všetko zo západu lepšie. Úrodnosť Kraseňa je namnoho vyššia (strapce sú 2 - 3 krát väčšie), výlisnosť je po týždennom nakvasení na šupkách priam prekvapujúca (aj vďaka tomu že Kraseň je bezsemenný). Práve výlisnosť mi príde u Solarisu trochu slabá (malé bobuľky, vysoký podiel šupiek a semien). Kraseň dozrel tohto roku v mojej okrajovej polohe 15. septembra, Solaris začiatkom septembra. V normálonom roku to bude 2 týždne neskôr, ak sa takéto počasie nestane novým štandardom. Víno z kraseňa je zatiaľ dosť silno kabernetové, intenzívnej až nepriehľadnej farby. Je to farbiarka, pri manipulácii s výliskami máte ruky jak od čučoriedok. Odolnosť k chorobám je u oboch odrôd porovnateľná. Na foto je minca pre predstavu o veľkosti. Radovan
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.168 (?), 17.3.2019 10:24
Cabernet Cortis 2018, Benešov u Prahy - konec září - 24 cukru.
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.131 (?), 20.3.2019 18:22
Cabernet cortis vám jistě dozraje každý rok.
Ve špatném roce bude mít cukernatost menší, v dobrých letech ušetříte peníze za cukr.
Jenom kdyby tak nechutnal špačkům. Od té toby co používáme sítě 1,25 m a oboustraně, tak nám jej nežerou, ale přeci mám vždycky strach.
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.19 (?), 24.10.2018 14:55
vynikající, díky za srovnání. Solarisy mám cca 1m od sebe, zda se mi to trochu vzhledem k bujnému růstu málo, zkusím 1,2-1,5m.
Můžete prosím porovnat bujnost rustu Cabernet Cortis x Solaris?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.20 (?), 25.10.2018 19:59
A čo tak ukrajinský Kraseň? Ja som o ňom počul, že má malé bobuľky, husto namačkané a preto že hnije a že nič moc. Tak som si ho vysadil a som zatiaľ spokojný. Bobuľky u Solarisu sú ešte o 1 mm menšie, ešte hustejšie namačkané a strapce hnijú viac než u Kraseňa. A Solaris tu každý velebí do výšin, tak potom človeče ver niekomu. Možno ten názor je pozostatok z onej doby pár dekád späť, keď bolo všetko zo západu lepšie. Úrodnosť Kraseňa je namnoho vyššia (strapce sú 2 - 3 krát väčšie), výlisnosť je po týždennom nakvasení na šupkách priam prekvapujúca (aj vďaka tomu že Kraseň je bezsemenný). Práve výlisnosť mi príde u Solarisu trochu slabá (malé bobuľky, vysoký podiel šupiek a semien). Kraseň dozrel tohto roku v mojej okrajovej polohe 15. septembra, Solaris začiatkom septembra. V normálonom roku to bude 2 týždne neskôr, ak sa takéto počasie nestane novým štandardom. Víno z kraseňa je zatiaľ dosť silno kabernetové, intenzívnej až nepriehľadnej farby. Je to farbiarka, pri manipulácii s výliskami máte ruky jak od čučoriedok. Odolnosť k chorobám je u oboch odrôd porovnateľná. Na foto je minca pre predstavu o veľkosti. Radovan
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.189 (?), 26.10.2018 7:38
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.69 (?), 30.10.2018 13:59
Chuť Kraseňa bola dobrá, veľmi zaujímavá aj ako stolové hrozno. Plná chuť, akoby po lesnom ovocí. Napriek malým bobuľkám sa strapce rýchlo míňali, hoci vedľa boli vzhľadovo atraktívnejšie stoláky. V mini vzorke vína je zatiaľ jasne cítiť cabernet, asi preto že Cabernet sauvignon je jeho pradedom. U mňa veľmi dobrá výlisnosť. Mám pocit akoby bolo v obehu viacero klonov. Tak rozdielne hodnotenia predsa nie sú možné. Radovan
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.201 (?), 9.1.2019 7:06
Mini vzorku vína Kraseň sme po 2 stočení ochutnali po vianociach. Chuť menej kabernetová než som čakal, viac lesné ovocie, takže pre mňa super. Žiadne zvieravé triesloviny, nebolo nutné čakať na odležanie. Pri koštu boli na porovnanie Frankovka a modrý Burgund od overenej firmy. Kraseň chutil všetkým najviac. Odroda teda dostáva definitívne zelenú na širšie rozmnoženie. Nutné dodať, že vypestované v slabšej polohe, niekde na juhu by víno asi bolo tvrdšie. Radovan
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.20 (?), 25.10.2018 20:03
Ešte jedno porovnanie priemerných strapcov.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|