Zdravím všetkých vinohradníkov a vinárov! Pokúsim sa svojím príspevkom narušiť akési posvätné mlčanie v sekcii Vinná réva. Že by nám došla inšpirácia, alebo je každý spokojný so svojím vínkom a nepotrebuje sa podeliť o skúsenosti?
Stolové hrozno už zväčša ostalo v naších spomienkach. Na kríkoch mi doma ešte visia posledné sladké strapce odrôd Anastasia, Sejanec Prodjusera, Pamjati Zacharovoj a dokonca slovenský Ametyst. Ten je najmenej sladký. Táto poloha a navyše tieň susedovho betónového múru mu nesvedčia. Strapce slúžia na príležitostné osvieženie počas pobytu v užitkovej záhradke. Sem tam nahnitá bobuľa sa odhodí a jadro strapcov je stále zdravé.
Dnes som pri výsadbe cesnaku vo vinohrade našiel na kríčkoch 2 martinské strapčeky: Frontenac Blanc a Cayuga White. Doma som zmeral ich cukornatosť: F.B. 25,0 ČNM, C.W. 15,0 ČNM. Vzhľadom k tomu, že išlo o zálistkovú "úrodu", stihli strapčeky počas októbra a novembra ceľkom slušne zosládnuť. Najvyššiu cukornatosť dosiahla v tomto roku odroda Frontenac Gris (3.10. 28,5 ČNM). Na druhom mieste- 24,0 ČNM- boli odrody Frontenac Blanc (opravujem údaj z minulého príspevku), Marquette a Cabernet Cortis. Na treťom mieste sa umiestnila sorta Dubljanskyj- 22,5 ČNM.