Veľmi vtipná odpoveď na otázku, ako zmerať zvyškový cukor vo víne, je: "Jazykom". Na špičke jazyka máme vskutku najviac chemoreceptorov pre rozpoznávanie úrovne sladkej chuti. Je to však iba orientačný údaj, závislý od subjektívneho vnímania. Výhodná je pritom porovnávacia vzorka vína so známym obsahom cukru. Mieru objektivity nášho jazýčka zisťujú akreditované pracoviská, na ktorých si svoje zmyslové schopnosti v rámci senzorických skúšok overia osoby vykonávajúce senzorické posudzovanie potravinárskych, poľnohospodárskych výrobkov a vín. O niečo objektívnejší ako jazyk by mal byť refraktometer, ktorý je síce určený pre mušt, kvas, pivnú omladinu či rôzne sladké nápoje, ale nemal by byť problém ani u vína. Minulý týždeň som takto zmeral mladé polosuché vínko a refraktometer mi ukázal 5-6 st.ČNM. Stálo by za pokus zmerať víno s deklarovaným obsahom cukru a takýmto spôsobom zistiť presnosť či nepresnosť stupnice refraktometra. Ďalšou cestou ako zmerať zvyškový cukor by mohol byť kapilárny vínomer. Na rozdiel od kamaráta Marka s ním však nemám skúsenosti. Absolútne presné údaje nám dá už iba titračné stanovenie kvantity reduktívnych cukrov alebo fotometrická analýza- napr. tímto prístrojom. Stojí však za zmienku, že ani takéto presné a drahé zisťovanie obsahu zvyškových cukrov nám nemusí dať uspokojivú odpoveď, nakoľko o sladkosti vína v ústach rozhodujú nielen cukry, ale aj glycerol, sladké taníny a.i.