Dobrý večer Vlado!
Doteraz som sadil vinič iba na jar, ale ak máte sadenice, šup s nimi rovno na miesto! Lepšie využijú zímnu vlahu v pôde a máte po starostiach s uskladnením v pivnici v piesku apod. Navyše je riziko, že ak budete na jar čakať, sadenice v pivnici Vám narašia a už sa vonku horšie ujímajú(vlastné skúsenosti s materiálom z Kolína). Verím "mičurincovi", že mu z jesennej výsadby lepšie rástli ako z jarnej, len som nepochopil, na čom by si ušiaci zgustli, tým chutia skôr jadroviny, ale aj keby, na jar musíte prútky na sadenici aj tak zostrihať a nechať len 2 očká. Pri výsadbe nezabúdnite na dno jamy zarýľovať kompost či hnoj. V minulosti som zarýľovával prekvasené husté holubince (potreboval som vysoký kmeň na vedenie typu Záves) a mali by ste vidieť, ako rýchlo a zdravo sadenice vyrástli.(Vtáči trus má vyrovnaný pomer N: P:K). Nevýhodou jesennej výsadby je asi len riziko 20 ročných mrazov, ktoré sadenicu "vytiahnu" aj z polmetrovej hĺbky. Takže neváhajte a s chuťou do práce!
P.S. Ak Vám vyhovuje ruština, na stránke vine.com.ua nájdete zrejme všetky Vostorgy a ich krížence vrátane fotografií. Keby ste sa chcel dozvedieť o tom, ako rastnú nové hybridy v našich (stredoeurópskych) podmienkach, ich odoľnosť proti mrazu, chorobám, ich chuť, lákavosť pre osy, napadnutie roztočmi, odporúčam stránku bredwine.wz.cz.
Tak nech sa Vám a všetkým darí! Paľo