Na révě jsem nenašel známky chorob, prozatím jsem letos svoje keře révy nestříkal ani jednou. Naprostá většina mých odrůd by měla být relativně odolná proti plísni révové. Proti padlí jsem vzhledem k nízkým zimním teplotám(-24°C) také neošetřoval, pravděpodobně vymrzlo. Jediné, co mě trochu trápí, jsou roztoči, ale vzhledem k nízkým teplotám jsem také neošetřoval, navíc jsem na podzim vysadil Typhlodromus pyri, ale nečekám že by byl jeho vliv letos patrný.
Na révě jsem nenašel známky chorob, prozatím jsem letos svoje keře révy nestříkal ani jednou. Naprostá většina mých odrůd by měla být relativně odolná proti plísni révové. Proti padlí jsem vzhledem k nízkým zimním teplotám(-24°C) také neošetřoval, pravděpodobně vymrzlo. Jediné, co mě trochu trápí, jsou roztoči, ale vzhledem k nízkým teplotám jsem také neošetřoval, navíc jsem na podzim vysadil Typhlodromus pyri, ale nečekám že by byl jeho vliv letos patrný.
Já rovněž ještě nestříkal ani proti padlí ani proti plísni, ale už 2x proti roztočům (u jednoho postřiku jsem si nebyl jistý zda neopršel). Co mne ale nejvíce trápí, tak to je vysoká voda (viz. foto). Mám obavy že i dlouhodobě zvýšená hladina spodní vody může mít vliv na silnější tlak chorob a na celkové oslabení révy.
Je to v ..., od soboty to začíná být na pováženou. Řeka v neděli konečně klesla ale voda zatím neopadává. Už včera byl hic a voda se začíná nebezpečně prohřívat. U baráku mám úplně jiné starosti. O víkendu začala první réva kvést, sazenice co mám své a od bred_ika ještě v květináčích musím neustále hlídat a zalívat, stejně tak rajčata. Teď zvažuji zda révu do toho neštasného "rýžoviště" vůbec vysazovat. "Doufám" že se brzy začne nadávat na sucho protože velká voda je větší neštěstí.
Vše špatné je k něčemu dobré. Voda vám možná vezne část úrody (asi hlavně zeleninu), ale zároveň vám vezme a odplaví i krtky, kterých například já se nemůžu zbavit a kteří si pod mou zahradou vykutali podzemní město. Co já bych za takovéto lokální pokud možno několikahodinové vzdutí spodních vod dal!
Co réva? Starší hlavy přežívají tyto výkyvy docela v pohodě ale mám obavy právě u těch nových, vloni vysazených. Co se týče krtků tak ti už asi prchli (nevěřím že by se utopili, topí se žížaly) a mravence to taky vyhání. Kdyby to trvalo pár hodin nebo i třeba dní, ale už je to týden a tak mám obavy.
uz je nekolikaty letni den(nad25st) tak reva roste jak jen muze, take jsem vypozoroval, ze podzimni vysadba je o dost vyhodnejsi-alespon kdyz ji pestuji na zahrade, ve velkem to uz asi neplati, nicmene je budu vysazovat prave na podzim, nebot uz ted je videt obrovsky rozdil mezi podzimni a jarni vysadbou-z podzimu jsou asi tak 3xvyssi