Co vaše réva? (2014)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 22.6.2014 8:01
Těžko se mi nyní určuje příčina sprchnutí, protože v době květu byly hice a vzápětí na to peronospora. Ta zaútočila celkem zákeřně, v době kdy se objevily fleky na listech tak už byly třapina nahnědlá, a tak určit co se podepsalo více, je už asi nemožné. Pravděpodobná je i souhra všech faktorů, včetně zahuštěného obrostu. Ani Giberellinem ošetřeným střapcům se sprchnutí nevyhnulo, což by znamenalo větší vliv plísně. Roubovaná Arkadia na drátěnce v porovnání s pravokořenou Arkadiií vertiko, tak to je nebe a dudy.
Tenhle roh u domu je snad prokletý, klasické vitis (Afrodita (přeroubování), Kišmiš a Dunav přesazení) jsem již začal přesunovat na zahradu, včera přerouboval "Veliký Bílý" na Vostorg Krasnyj, nechám Arkadii, Original a zkusím přeroubovat Afroditu na Augustin (V 25-20).
Takže když to shrnu, co myslíte, je hlavní příčinou choroba?
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 22.6.2014 9:11
Mirku, příčinou padlí na bobulkách Lory, může být i ten giberelin. Bobule se vyvíjí rychleji, než za standardních podmínek a možná jsou proto buněčné stěny více náchylné k prostupu patogena. Z toho, co píšeš o zbývajících sprchlých střapcích, se zdá, že pocházejí z jednoho místa u domu. Pokud je tomu tak, tak zde může být opravdu nějaká mikroklimatická anomálie, která to tam nepříznivě ovlivňuje. Například snížené proudění vzduchu, kumulace vysokých teplot nebo vlhkosti...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.184 (?), 22.6.2014 13:01
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 22.6.2014 14:54
Čau Wimpi, zítra to vezmu na ukázku vinařům a uvidím. Réva jeví na listech příznaky padlí i plísně, v této fázi asi utlumené postřikem, napadená třapina je velmi křehká, stejně tak jako napadené letorosty. Na povrchu je hnědý povlak, stačí trochu a letorost se zlomí a odskočí od sebe, když zkouším zlomit zdravý letorost, tak je potřeba větší síla a zlomené místo navíc zůstává viset na pletivech. Stejně tak poškozená třapina, jde lehce a čistě odlomit, uvnitř je vše zelené, choroba zjevně narušila povrchová pletiva.
Dopátrat se něčeho na internetu je v této fázi nemožné, vše až od fáze plného propuknutí chorob, ale to už je mi k ničemu.
Něco jsem našel tady, do vyhledávače jsem to musel dát latinsky.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 22.6.2014 19:36
Sprchávání a hráškovatění hroznů je zpusobeno nedostatečným opýlením,(deštivé a chladné počasí v době květu, postřikem přímo do kvetení),nadbytek N, nedostatek Mo.Aplikujte 2-3 týdny před květem postřik molybdenanem amonným (0.2-0.4%).
Odumíraní třapin-nedostatek Ca, Mg.Aplikujte npř.Vinofert Kalcium, Fertikal 30,Kalkosol 25,aj.,postřik na list hořkou solí.Chlorid vápenatý se nesmí aplikovat současně s hořkou solí.Používejte dráselná hnojiva s obsahem hořčíku-kamex, patentkali,kieserit.
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 22.6.2014 22:05
Díky za reakci ale mě hlavně zajímá příčina a pojmenování toho co je na obrázku.
Dle tohoto odkazu se doopravdy jedná o pliseň révovou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|