Co vaše réva? (2013)

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
10.6.2013 17:46

Já se statečně přiznávám, že nevím. Z těch dvou fotek jsem odpozoroval asi toto: keř zjara narašil, pak zastavil růst ve fázi květenství, dál nepřirůstá, listy bledé neduživé, žilnatina žlutá, vidím tam už i jeden zcela zaschlý letorost... Vy píšete, že zasychání nastalo naráz. Převápnění jste vyloučila, ostatně to by byly žilky zelené a mezižilní plochy listů žluté a nesežloutlo by to tak rychlea naráz, jak uvádíte. Takže tady ta příčina asi opravdu nebude. Hergot, to vypadá, jako kdyby ten keř trpěl chronickým suchem, čili jako by váznul přísun vody z kořenů do nadzemní části. Například ten list na druhé fotce se žlutou žilnatinou už je v háji.  Je-li na keři takových listů většina, tak nejvyšší poplach. Nepřijde-li ještě některý ze zdejších kolegů s nějakou přijatelnou diagnózou či námětem můžete se pokusit o poslední záchranný pokus keře jeho vyjmutím z půdy, následnou prohlídkou kořenů, zastřižením výhonů i kořenů, namočením do vlažné vody na 24-48 hodin a opětovnou výsadbou, nejlépe do většího kontejneru (květináče), je-li to však vzhledem ke stáří a velikosti révového keře možné.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 11.184 (?), 12.5.2013 16:07

Ve středních Čechách jsou zatím přírustky 10 - 20cm, ve skleníku 50cm.

Timur
Timur
Nero
Nero
Rusbol
Rusbol
Řízky
Řízky

Jitula7 - (20) - 220.141 (?), 9.6.2013 15:49
Dobrý den, chci se zeptat, moje vinná réva Agát je zničeho nic poschlá listy jdou do žluta.Co se stalo?Plísen, mi nepřipadá.Děkuji Prominte kvalitu foto

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 9.6.2013 16:14

Nestříkali jste nebo někdo v blízkosti nějakým Rondapem?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 9.6.2013 18:42

nebyla réva s kořeny pod vodou?

Jitula7 - (20) - 220.141 (?), 9.6.2013 19:04
Rundap nepoužívám a víno je mírně pod stříškou, ale pršelo na něj, tak jak asi všude, když tak pořád lilo.Nakmínku asi před 10 dny vyrašily nové výhony.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 9.6.2013 20:55

Řekl bych, že se jedná o chlorózu, tedy poruchu ve výživě. Možná nadbytek vápníku, který blokuje příjem dusíku. Jak a čím hnojíte? Není náhodou pod keřem nějaká stavební zavážka, stará omítka, atd.?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 9.6.2013 21:20

Při pohledu na ten list to tak vypadá, ale co ten první snímek se svěšenými listy a výhony?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 9.6.2013 21:33

Ty listy uz jsou hodne zlute, neduzive, na pokraji fyziologickeho vadnuti. Prime osluneni sluncem vyvola toto sveseni a ovadnuti.

Jitula7 - (20) - 220.141 (?), 10.6.2013 15:56
Pod keřem je jen hlína, vedle mám ještě jeden keř a ten je v pořádku.Hnojím jen NPK.Dá se tedy ještě zachránit?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 10.6.2013 17:46

Já se statečně přiznávám, že nevím. Z těch dvou fotek jsem odpozoroval asi toto: keř zjara narašil, pak zastavil růst ve fázi květenství, dál nepřirůstá, listy bledé neduživé, žilnatina žlutá, vidím tam už i jeden zcela zaschlý letorost... Vy píšete, že zasychání nastalo naráz. Převápnění jste vyloučila, ostatně to by byly žilky zelené a mezižilní plochy listů žluté a nesežloutlo by to tak rychlea naráz, jak uvádíte. Takže tady ta příčina asi opravdu nebude. Hergot, to vypadá, jako kdyby ten keř trpěl chronickým suchem, čili jako by váznul přísun vody z kořenů do nadzemní části. Například ten list na druhé fotce se žlutou žilnatinou už je v háji.  Je-li na keři takových listů většina, tak nejvyšší poplach. Nepřijde-li ještě některý ze zdejších kolegů s nějakou přijatelnou diagnózou či námětem můžete se pokusit o poslední záchranný pokus keře jeho vyjmutím z půdy, následnou prohlídkou kořenů, zastřižením výhonů i kořenů, namočením do vlažné vody na 24-48 hodin a opětovnou výsadbou, nejlépe do většího kontejneru (květináče), je-li to však vzhledem ke stáří a velikosti révového keře možné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz