Po letošních divných mrazech mám také problémy s rašením. Co roste u domovní zdi raší celkem slušně, ale u keřů rostoucích na volném prostranství všechno jednoleté dřevo vymrzlo a raší to převážně z dolních částí kmínků (které jsem před nástupem těch krutých únorových mrazů preventivně překryl růvky). Mám silné podezření, že důvodem toho letošního "nerašení" nejsou primárně ony zmiňované únorové dvacítkové mrazy, ale až následné jarní mrazíky, které na mnohých místech republiky někdy na přelomu března a dubna zlikvidovaly úrodu meruněk. U nás v JČ v tu dobu bylo -8°C a například v Brně až -7,5°C! A to je pro oživující pupeny na réví asi dost. Co tady čtu, je na tom hodně lidí podobně.
Pro Mirka : mám asi týden staré hlášení z Brna, že brněnský "matečný" Vostorg prý neraší, zatímco vedle rostoucí Kodrjanka ano! To je velmi divné... vypadal na podzim velmi pěkně, vyzrále. Jedeme nyní o svátku na Moravu a tak zkontroluju tamnější stav věci. Jihočeský Vostorg, který měl nad zemí v podstatě jen jednoleté dřevo, raší od paty, podobně, jako všichni jeho vedle rostoucí kolegové a kolegyně a například i jako Vaše mikulovská Kodrjanka na fotce.