Opět se hlásím s problémem - podívejte, co mi začaly dělat bobule - jakoby vysychat. Zatím jen zlomek hroznů, ale co to může být? Padlí? Nebo napíchnutí hmyzem a uschnutí?
Objevila se další vlna peronospory a já vyzkoušel tentokrát přípravek Revus, někde se mi zdá že zabral, jinde zase ne, ale je možné že postřik některých rostlin nebyl dokonalý.
Slunce posledních dnů hodně pomáhá v dozrávání. Velmi mile mne překvapil bezsemený Kišmiš Lučistyj, má pěkné nepoškozené bobule a je již sladký, postupně se vybarvuje a je to první úroda.
Opět se hlásím s problémem - podívejte, co mi začaly dělat bobule - jakoby vysychat. Zatím jen zlomek hroznů, ale co to může být? Padlí? Nebo napíchnutí hmyzem a uschnutí?
Obávám se, že to je octová hniloba.Taky mě to postihlo. Zkuste ochutnat nějakou zralejší bobuli, bude mít takovou zvláštně kysele navinulou chuť. S pozdravem Petr K.
Octová hniloba to asi nebude, bobule je normálně sladká a bez zápachu/pachuti... Může to být nedostatkem vody? Přecejen v srpnu skoro vůbec nepršelo a keře nezalívám...
Je to slnecny upal. Mate poskodene aj listy, ktore vam usychaju. Bobule aj listy poskodilo infracervene ziarenie (Upal vinica) a UV-B ziarenie (Spala vinica).