Co dál?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
20.8.2008 10:02

Hrozny jsem sadil vícekrát, vždycky z nějakých sazenic, které mi někdo dal. Přírůstky prvním rokem nikdy nebyly 2 m. Obvykle tak kolem půl metru, maximálně do metru. Někdy se i stalo, že se ty sazenice prvním rokem jen zazelenaly bez viditelnějších přírůstků. Ovšem je fakt, že jsem jim nikdy nevěnoval žádnou péči, maximálně jsem protrhal trávu, která je přerůstala.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 160.226 (?), 20.8.2008 9:54, zobrazeno: 3730x

Koncem dubna jsem vysadil do zahrady 4 darované sazenice révy (údajně 2 různé odrůdy, název nevím). K dnešnímu dni mají 2 rostlinky asi 40 cm a vypadají zdravě, na dalších dvou vypučely u země asi 3 listy a dál nerostou. Dočetl jsem se, že přrůstky v prvním roce jsou až kolem dvou metrů dlouhé, tak se chci zeptast, jestli růst mých sazenic je standartní či je něco špatně? Sazenice jsem zakopal asi 40 cm hluboko do zeminy pro ovocné stromy, nad zemí zůstalo asi 5 cm se dvěmi očky. Díky za radu. 

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 20.8.2008 10:02

Hrozny jsem sadil vícekrát, vždycky z nějakých sazenic, které mi někdo dal. Přírůstky prvním rokem nikdy nebyly 2 m. Obvykle tak kolem půl metru, maximálně do metru. Někdy se i stalo, že se ty sazenice prvním rokem jen zazelenaly bez viditelnějších přírůstků. Ovšem je fakt, že jsem jim nikdy nevěnoval žádnou péči, maximálně jsem protrhal trávu, která je přerůstala.

host - 168.167 (?), 20.8.2008 10:38

Každá odrůda, ale i geneticky stejné sazenice rostou jinak. Podstatné je, aby sazenice přežila první sezonu. V nepříznivých podmínkách vinná réva začne pořádně růst až třetím či čtvrtým rokem.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 20.8.2008 12:03

Důležité bude aby rostliny vydržely přes zimu, nejlepší bude je něčím příkrýt (slámou, listím, zeminou). Na jaře (koncem února nebo v březnu) budou chtít zastřihnout tak, aby zůstala dvě schopná očka. Druhý rok už by přírůstky měly být lepší, pokud ne, pak je někde závada.
Je ale fakt, že při dobré péči sazenice prvním rokem dorostou do dvou metrů bez problémů, letos mám druhý extrém, dvě sazenice na jaře množené už mají přes pět metrů, ale tam je to způsobeno také vzrůstností odrůdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz