Vladko - (19), 11.2.2006 23:01
Podařilo se mi to najít v Atlasu škodlivých činitelů našich ovocných plodin, Ctibor Blattný a Bohumil Starý, 1944
Bordeauaxská jícha obvykle 1%: 1 kg modré skalice rozpustit v 50 l vody. Dále 0.75 kg vápenného hydrátu nebo 1,5 kg hašeného vápna zase rozpustit v 50 l vody. Takto oddělené roztoky vydrží dlouho a nerozkládají se. Roztoky pak po vychladnutí smísíme ve třetí nádobě, tak, že je lejeme pomalu oba najednou a mícháme. Nebo vléváme skalici do vápna. Ne naopak. Jícha musí být mírně zásaditá, můžeme použít universální papírky z akvaristiky. Zásaditost se zvýší vápnem. Správně připravená jícha je modrá a po uzazení čirá. Musí se spotřebovat do 24 hod. Používají se pouze nekovové nádoby. Pozor na švestky, jsou citlivé.
Burgundská jícha 1% : 1 kg modré skalice a 1.4 kg sody /krystalické/, stejným způsobem. pH se nezkouší. Je prý šetrnější.
Měďnatočpavková: skalice a čpavek, nepoužívá se, snadno pálí listy..
Taky se zkoušely oxidy mědi práškové.
Zlatý Champion nebo Kuprikol
|