Bordeauxská jícha
|
|
|
|
Vladko - (19) 11.2.2006 23:01
Podařilo se mi to najít v Atlasu škodlivých činitelů našich ovocných plodin, Ctibor Blattný a Bohumil Starý, 1944
Bordeauaxská jícha obvykle 1%: 1 kg modré skalice rozpustit v 50 l vody. Dále 0.75 kg vápenného hydrátu nebo 1,5 kg hašeného vápna zase rozpustit v 50 l vody. Takto oddělené roztoky vydrží dlouho a nerozkládají se. Roztoky pak po vychladnutí smísíme ve třetí nádobě, tak, že je lejeme pomalu oba najednou a mícháme. Nebo vléváme skalici do vápna. Ne naopak. Jícha musí být mírně zásaditá, můžeme použít universální papírky z akvaristiky. Zásaditost se zvýší vápnem. Správně připravená jícha je modrá a po uzazení čirá. Musí se spotřebovat do 24 hod. Používají se pouze nekovové nádoby. Pozor na švestky, jsou citlivé.
Burgundská jícha 1% : 1 kg modré skalice a 1.4 kg sody /krystalické/, stejným způsobem. pH se nezkouší. Je prý šetrnější.
Měďnatočpavková: skalice a čpavek, nepoužívá se, snadno pálí listy..
Taky se zkoušely oxidy mědi práškové.
Zlatý Champion nebo Kuprikol
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 28.1.2006 19:34, zobrazeno: 44158x
Prosím, jak se připravuje bordeauxská jícha?
|
|
|
|
|
|
|
host, 9.2.2006 20:09
Je to vápno a modrá skalice, ale v jakém poměru, to nevím. Vznikne hydroxid měďnatý. Dá se to nahradit Championem nebo Kuprikolem. Vím, že to vinaři stabilizovali trochou mléka nebo cukrem, aby to šlo použít i druhý den.
|
|
|
|
|
|
|
host, 11.2.2006 12:24
Literatura říká, že k přípravě bordóské jíchy rozpustíme 1 kg modré skalice v 50 litrech vody a 400-500 g hašeného vápna rozmícháme v 50 l vody. Potom lijeme roztok modré skalice pomalu do vápenného mléka, ne obráceně, protože jinak dochází ke komplexním sloučeninám.
Snad to takhle vyhovuje, osobně jsem nezkoušel.
Pěkný den!
|
|
|
|
|
|
|
Vladko - (19), 11.2.2006 23:01
Podařilo se mi to najít v Atlasu škodlivých činitelů našich ovocných plodin, Ctibor Blattný a Bohumil Starý, 1944
Bordeauaxská jícha obvykle 1%: 1 kg modré skalice rozpustit v 50 l vody. Dále 0.75 kg vápenného hydrátu nebo 1,5 kg hašeného vápna zase rozpustit v 50 l vody. Takto oddělené roztoky vydrží dlouho a nerozkládají se. Roztoky pak po vychladnutí smísíme ve třetí nádobě, tak, že je lejeme pomalu oba najednou a mícháme. Nebo vléváme skalici do vápna. Ne naopak. Jícha musí být mírně zásaditá, můžeme použít universální papírky z akvaristiky. Zásaditost se zvýší vápnem. Správně připravená jícha je modrá a po uzazení čirá. Musí se spotřebovat do 24 hod. Používají se pouze nekovové nádoby. Pozor na švestky, jsou citlivé.
Burgundská jícha 1% : 1 kg modré skalice a 1.4 kg sody /krystalické/, stejným způsobem. pH se nezkouší. Je prý šetrnější.
Měďnatočpavková: skalice a čpavek, nepoužívá se, snadno pálí listy..
Taky se zkoušely oxidy mědi práškové.
Zlatý Champion nebo Kuprikol
|
|
|
|
|
|
|
Vladko - (19), 12.2.2006 18:55
Trochu mléka či cukru se fakt dopourčujě. ale asi je vhodné používat Kuprikol nebo Champion /je to totéž/. Možná pro velkovýrobu je to levnější. Mimochodem se na to přišlo tak, že vinař, aby mu nekrali hrozny, tyto postříkal po okraji vinice touto směsí! Peronospora, padlí a révokaz dorazily Evropy asi před 150 leta z Ameriky. Takže Karel IV. moc práce s chorobami neměl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 163.145 (?), 28.5.2007 9:04
Návod je v "1000 rad pro zahrádkáře" od Radima Šrota...?
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.1 (?), 28.5.2007 11:08
Kdyz koupite kulatou krabyci s modrou skalici tak nani je novod.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.249 (?), 8.7.2020 15:15
Jenže při cenách obou jmenovaných přípravků jícha namíchaná doma vyjde minimálně stokrát levněji...
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.42 (?), 8.7.2020 17:51
Muze nekdo napsat jak si doma pripravit Burdeaxskou jichu a kdyz je namichana jak dlouho zustane funkcni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|