Bezsemené stolní odrůdy

host - 97.188 (?) 
7.5.2013 13:47

Také zdravím, já mám celkem dobré zkušenosti s bezsemennými odrůdami od pana Knížka, nyní to má dost vyprodané, ale od června prý bude mít i kontejnerované.

Ještě by mě zajímalo, jestli nemá někdo osobní zkušenost s odrůdou Uran, mám ji už asi 6 let z Droždína, měla by být bezsemenná, nicméně drobná semínka sem tam má. Ale jinak je chuťově výborná, za ty roky měla padlí jen slabě jednou a podařilo se mi ji bez problémů i namnožit. Dívala jsem se na různé obrázky, co jsou na netu, je jim sice trochu podobná (bílá se zlatým líčkem), ale co ty semínka a odolnost.. 

Jana

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.5.2013 19:18

Má-li se jednat o slovenský Uran, tak ten má bobule zelené až zelenožluté, při dobrém oslunění zelenorůžové. Drobná semena se semtam vyskytují. Chuť má výbornou. Je také možné, že se nejedná o Uran, ale o některou jinou slovenskou bezsemennou odrůdu. Kdy vám dozrává? VJK

peetoo - (49) - 41.143 (?), 7.5.2013 19:49

Urán je čiastočne bezsemenná odroda - obsahuje malé duté semená, ktoré nemajú endosperm.

Ide o veľmi vďačnú odrodu a pomerné odolnú. V mojej lokalite dozrieva v 1. až 2. dekáde septembra - září. Treba ju včas obrať, pretože po prezretí je na stolové hrozno veľmi sladké a potom je chuť fádna.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.5.2013 20:48

bohužel mi vloni Uran nedorostl dostatečně a tak je zkrácen opět na dvě očka, snad to vyjde, letos tam mám nově slovenský,,Jupiter´´ a novošlechtění Mi. Teď má réva vodu tak snad toho využije :)

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 12.99 (?), 7.5.2013 23:53

Dobrý večer p.Mičurinec. Slovenský Jupiter - Rhea mám už 8let a myslím, že u Vás dobře poroste. Jednou jste psal, že máte zahradu také v oblasti Berounky jako já a tady jde tato odrůda docela dobře. Zvlášť se povedl loňský rok, kdy u nás réva docela dobře přečkala mrazík 18.5. a později jsem dělal už jen jeden postřik proti padlí a jeden proti plísni (oba jen preventivně). Já mám letos nově odrůdy Dunav, Kondarev a Rusalku. Jsem zvědavý jak se jim u Berounky bude dařit. Přeji hodně úspěchů v pěstování.

Jupiter - Rhea 2012
Jupiter - Rhea 2012

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 8.5.2013 6:16

Já  (BV, 158 mnm) vysazoval Rheu v roce 2009 a zatím jsem nesklidil ani jednu bobuli protože vždy to na jaře pomrzlo. Letos to vypadá že bych se mohl dostat do stadia bobulí, pokud to ovšem nerašilo z podnože protože se jedná o roubovanou sazenici. Dunav jsem vysazoval předloni a roste pěkně, ten mám ale u baráku kde je o něco tepleji. Celkově mám obavu že tyto atraktivně vyhlížející bulharské odrůdy (Svilena, Eva, Dunav) budou potřebovat tepleji (Velika mi nešla vůbec). Bezsemnená Afrodita má nádherně nasazeno na květ, ovšem to co předvádí Kišmiš Lučistyj je bezkonkurenční. Vloni zarodil poprvé a je vynikajicí. Celkově má réví již půlmetrové výhony a spousty květů. 

host - 215.11 (?), 8.5.2013 7:57

Mirku, Rhea má list zcela nepodobný jakékoli podnoži, takže to poznáte už teď. VJK

host - 41.143 (?), 8.5.2013 19:40

Pre názornosť,  takto vyzerá list odrody Rhea a vrchol letorastu.

host - 41.143 (?), 8.5.2013 19:40

.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 196.128 (?), 22.5.2013 0:23

Pri čítaní príspevkov z mája 2013 som narazil na diskúziu ohľadne odrody Rhea ponúkanej na www.sapara.cz. Keďže slovenský aj americký Jupiter mám, môžem potvrdiť, že text pod snímkou Rhey s názvom Jupiter patrí americkému= modrému Jupiteru a snímka pri odrode Rhea nie je podľa bobúľ ani podla listov slovenský Jupiter, skôr mi pripomína odrodu Original. Bobule Rhey nie sú úzko zašpicatené. Vnútri sú mäkké nevýrazné semená, takže Rheu možno takisto právom zaradiť medzi bezsemenné sorty.  Americký Jupiter ma aj napriek menším bobuliam prekvapil príjemne chrumkavou dužninou, veľmi jemnou šupkou a hlavne zvláštne muškátovo-ovocitou vôňou a chuťou. Je to jeden z veľmi vydarených kúskov amerických šľachtiteľov. Vývoj sa nedá zastaviť. Medzi amerikánmi zatiaľ jednotka. Odolnosťou k chorobám u mňa nie je o nič horší ako ostatné sorty. Je to až neuveriteľné, ale vlani som pri 2 kombi- postrekoch (pred a po kvitnutí) nemal počas sezóny jediný list chorý. Čudujem sa, ale pritom to bol môj zámer pri začiatku pestovania interšpecifických odrôd. Kiež by bol tento ročník aspoň taký istý ako minulý.wink

Rhea (slovenský Jupiter D.Pospíšilovej) na pergole
Rhea (slovenský Jupiter D.Pospíšilovej) na pergole
Americký Jupiter na pergole
Americký Jupiter na pergole
rozrezané bobule semennej Pamjati Žuravlja a bezsemennej Rhey
rozrezané bobule semennej Pamjati Žuravlja a bezsemennej Rhey
trocha bližšie
trocha bližšie
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz