Asi jsem špatně ostříhal révu

host - 18.177 (?)
11.3.2008 22:23

Nejplodnější jsou 3 až 6 očko na loňském dřevě. Stříhání na 2 až tříočkové čípky je doporučeno jako krizové řešení u vymrzlých nebo suchých keřů. Říkáme tomu střih na ježka. To platí i u pergol.

Prostě se zbytečně ochuzujete o nejkvalitnější úrodu.

Podobné je to i u ovocných stromů.

Přeji hodně zdaru v pěstování

Polešovský

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 10.6 (?), 5.3.2008 20:05, zobrazeno: 12175x

Vloni jsme koupili zahradu a máme tam několik hlav vinné révy. Réva plodila, bylo na nich hodně hroznů. S révou nemám žádné zkušenosti, letos jsem ale asi nějak špatně pochopil, jak se réva stříhá, i když jsem přečetl hodně příspěvků na tomto fóru.

No a v únoru jsem vzal nůžky a všechny šlahouny na  révě jsem ostříhal na 3 očka, no a teď jsem znova všechno ještě náhodou četl o stříhání révy a tak nějak zjišťuju, že jsem to asi zkazil, že jsem révu špatně ostříhal. Zajímalo by mě teda od vás zkušených, jestli jsem révu ostříhal špatně a jestli réva bude letos plodit.

host - 180.133 (?), 5.3.2008 20:17

Na pergolách se réva stříhá na čípky. I na různých jiných typech ve dení stříháte na čípky (Vertigo). Pokud jste chtěl rýnsko-hesenské vedení, tak je to špatně.

Réva nejlépe plodí na letorostech, které vyrůstají z loňských výhonů, pokud tedy máte místo každého loňského výhonu čípek, tak  z každého vyrazí plodné letorosty. Pokud to je nějaké volné vedení na stodole, nebo pergola bude to dobré. Nechte to obrazit a za zelena vylámejte letorosty co budou na víc (jalové a zahušťující).

Vítek

host - 10.6 (?), 5.3.2008 20:38

Jsou to normální hlavy a nechci, aby se réva nikam plazila. Všechny letorosty jsem ostříhal na 2 až 3 očka. Jsem rád, že to mám dobře. Takže mám nechat všechny výhony, které obrazí z těchto oček a ostatní vylámat?

host - 30.14 (?), 5.3.2008 20:56

Zdravím, jako zahradník mám sice averzi vůči pořadům jako je Receptář a občas i Loskuták, ale nedávno jsem zahlédl reportáž v loskutákovi o řezu révy. Jsem rád že to nebyl žádnej rádoby odborník co si koupil nůžky a dělá chytrýho, ale učitel ze zahradnické školy v Mělníce, se specializací na vinnou révu. doporučuji se podívat na webu novy je archiv kde si vyhledáte reportáž. a bude i pokračování. Donát

host - 10.6 (?), 5.3.2008 21:27

Tak jsem se díval na to video, je to vcelku poučné, líbilo se mi u toho druhého vedení, jak vzal nůžky a všechno to ostříhal

http://www.nova.cz/tvarchiv/?238d=17.02.2008&238m=p&238p=LOSKUTAK&238v=129662

host - 180.133 (?), 5.3.2008 22:00

Vylámat za zelena musíte ty co vyrůstají ze starého dřeva (pokud tam nechcete nechat nějaký vhodný na budoucí čípek)

Vzhledem k tomu, že jste z každého loňského letorostu nechal 3oký čípe, tak kdyby to všechno obrazilo budete mít třikrát tolik letorostů než, loni. Takže vylámete jalové (ty na kterých není květ). Pokud porostou 2 z očka, tak necháte jen jeden a celkově to proberete, aby to nebylo moc husté.

host - 195.168 (?), 7.3.2008 16:50

Souhlasím, ale letorost ze spodního čípku nechat, i když je jalový - potřebujeme ho na příští rok.

host - 18.177 (?), 11.3.2008 22:23

Nejplodnější jsou 3 až 6 očko na loňském dřevě. Stříhání na 2 až tříočkové čípky je doporučeno jako krizové řešení u vymrzlých nebo suchých keřů. Říkáme tomu střih na ježka. To platí i u pergol.

Prostě se zbytečně ochuzujete o nejkvalitnější úrodu.

Podobné je to i u ovocných stromů.

Přeji hodně zdaru v pěstování

Polešovský

host - 207.122 (?), 12.4.2008 9:35

což je sice pravda, ale jen pro některé odrůdy (tramín). A u pergoly to samozřejmě nejde. Po pár letech by z toho byla naprosta džungle.

Analogii s ovocnými stromy  bych sem netahal. U jabloní kvetou loňské pupeny. U révy letošní.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 14.4.2008 11:42

...Jak to myslíte? U révy kvetou !loňské! pupeny. Můj problém po stříhání na tažně je ten, že první očka na tažních zůstanou nerozvitá, takže na příští rok bych musel nechat tažeň až ze třetího nebo čtvrtého očka - moc pěkně to pak nevypadá (a nepomohlo ani to, když jsem tažeň táhl šikmo dolů, aby první očka zůstala jako nejvyšší bod..) - co s tím?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz