Ako naštepiť na starý vinič nové štepy, prosím o radu
|
|
|
|
|
|
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 224.30 (?) 5.12.2020 9:50, zobrazeno: 6920x
Dobrý deň chcel by som veľmi pekne poprosiť o radu a pomoc, mám na chate, na Záhorí starý vinič samorodného vína Concordia, ktorý veľmi dobre a bohate rodí, problém je že je to neskorá odroda a nikdy sa nedočkáme úrody, lebo potom už nie sme na chate a oberú to škorce. Dočítal som sa o vrúbľovaní a chcel by som na ten vinič, pokiaľ je to možné, na jar /marec, apríl/ navrúbľovať stolové hrozno, nejakú skorú odrodu. Mám kamaráta ktorý má pekný vinič stolového hrozna skorej odrody. Chcel som vás preto veľmi pekne poprosiť či by ste mi konkrétne neporadili ako na to, či to je vôbec možné, navrúbľovať na starý vinič nové konáriky, kedy odobrať /asi teraz, december, január/ z viniča kamaráta štepy, aké hrubé ako dlhé a kedy presne viem že je ten čas vrúbľovania. Dočítal som sa že štepy na štepenie treba odobrať ešte spiace, teraz v decembri, januári, dať ich do chladničky a potom na vrúbľovať na nový vinič. Chcem si za týmto účelom kúpiť aj vrublovacie kliešte a veľmi veľmi by som sa to chcel naučiť. Mám predstavu že by som na ročné drevo starého viniča navrúbloval štepy stolového hrozna. Ďakujem za každú, dobrú radu, skúseného človeka čo s tým robí a KONKRÉTNE mi poradí. Ak treba, pošlem viaceré foto aj môjho viniča a aj viniča z ktorého chcem odobrať štepy. Jan
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 224.30 (?), 6.12.2020 8:49
Dakujem za vase reakcie. Som v tomto uplny zaciatocnik, ale zda sa mi skoda radikalne zrezat cely vinic na zakladny kmen, ked kazdy rok krasne rodi. Mal som predstavu, navrublovat mlade drevo povodneho vinica stolovym vinicom, t.j. odobrat rovnako hrube, rocne vyhonky stoloveho hrozna a navrublovat to na povodny vinic, na rocne drevo. Pridal som aj obrazok, ako by som si to predstavoval, ale potreboval by som poradit, ci to je mozne.
1/Potreboval by som poradit ci tvrublovanie, vrublovacimi kliestami je rovnako ucinna metoda ako ockovanie, t.j. ci je prercento uchytenia novych prutov porovnatelna s ockovanim. Vrublovanie sa mi zda, jednoduchsie a kupa vrublovacich klesti ma urcite nezabije a chcem ich pouzit ked sa to naucim aj na vrublovanie ovocnych stromov, takze sa mi to nezda zbytocna investicia, ved to stoji do cca 20 E
2/ ak ano, kedy je optimalny cas na odobratie prutov zo stoloveho hrozna? Niekde som sa docital ze sa maju stepy odoberat na jesen pred mrazmi, inde, pisu ze teraz v decembri, januari
3/ musia sa odobrat pruty rovnakej hrubky ako ma povodny vinic, ze?
4/ ake dlhe maju byt tie pruty zo stoloveho hrozna a maju obsahovat jedno ocko, ze?
5/ co sa tyka skladovania stepov, moze byt skladovacia teplota ktoru mam v chladnicke v biofreshi,, maju byt pruty nejako zabalene, vo vlhkej handre a podobne, alebo ake mate skusenosti vy?
6/ Peter, neposlete mi ten link, kde je to podrobne vysvetlene na moju e-mail adresu: jano.stankovic@gmail.com
Velmi pekne este raz dakujem za kazdu, dobru radu. Jan
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 224.30 (?), 6.12.2020 9:14
Áno, máte pravdu zdalo sa mi to celkom zaujímavé. Keďže sa jedná o jeden vinič, tak si myslím, že by som nemal mať problém nežiadúce výhonky na jar zo spodu vystrihnúť. Myslel som že takto si čím skôr zabezpečím novú úrodu, vinič, sa z jedného koreňa, rozrastá na obidve strany, do celkovej šírky 7 metrov,
keďže planujem všetky výhonky, ktoré sa budú dať zaštepiť. Keby to ale bola hlúposť, nechám si poradiť.
|
|
|
|
|
|
|
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář (208) - 220.164 (?), 7.12.2020 8:14
Som si presiel presne tym co vravite, mi bolo luto o jeden rok zrezat. Mal som vinic dvojak tak som jeden strihol, ze tam naockujem a na druhom vyhone budem mat urodu, som si myslel :-) Ale tak to nefungovalo, vsetku energiu dal do toho jedneho povodneho vyhonu, a tam kde som mal ocka sa nic neujalo. O rok som skusil podobny ker a ale tam som zrezal obidva vyhony a dal som na obidva ocka, a tam sa mi chytili naobidvoch. Ako pisali predo mnou podla mna to bude moc vysoko. Da sa samozrejme aj vrublovat ak najdete vhodny vyhon podobnej hrubyky ako budte mat vrubel. Ja som tak vrubloval cierne do zeleneho a chytili sa aj to. (cierne sa mysli vrubel zo zimy a zelene sa mysli cerstvo naraseny letorast).
Vsak vyskusajte ak chcete tie klieste, aj ja som nad nimi rozmyslal ale daju sa pouzit led ked je vyhon aj vrubel rovnaky, co sa mne stane malokedy, lepsie je sa to naucit nozikom :-)
Vsaki ste pisali ze urody sa aj tak nikdy nedockate, tak nemate co lutovat. Ak nechcete do kmena, ockovat ja by som to radikalne ostrihal a na zostavajuce vyhony navrubloval, ale urcite by som v ten rok nepocital zo ziadnou urodou z povodneho vinica. Ostrihal by som to tak aby vsetko islo len do tych vrublov, a ostatne pravidelne vylamoval.
Vruble som ja odoberal cca v januari, ale dostal som aj vruble ked sa strihal vinic, koncom februara, a aj to sa chytilo.
Peter
|
|
|
|
|
|
|
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář (69) - 150.80 (?), 8.12.2020 20:30
Mám zkušenosti s roubováním "zelené do zeleného". Úspěšnost cca 80%. Při řezu vinné révy, tj. koncem února, odstraním celý kmínek s obrostem a ponechám pouze cca 10 cm vysoký pařez. Ten zjara začne obrážet mnoha letorosty, ponechám 2-3 nejsilnější, zbytek vylomím. Roubuji počátkem června. U tohoto způsobu je třeba mít keř cílové odrůdy poblíž k odběru zelených roubů... Video zde.
Lze roubovat i hnědé do zeleného. V tom případě je třeba v prosinci odebrat rouby a uchovat je až do června vitální, což může být problém..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|