Ako naštepiť na starý vinič nové štepy, prosím o radu



solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?) 
5.12.2020 9:50, zobrazeno: 6925x

Dobrý deň chcel by som veľmi pekne poprosiť o radu a pomoc, mám na chate,  na Záhorí starý vinič samorodného vína Concordia, ktorý veľmi dobre a bohate rodí, problém je že je to neskorá odroda a nikdy sa nedočkáme úrody, lebo potom už nie sme na chate a oberú to škorce. Dočítal som sa o vrúbľovaní a chcel by som na ten vinič, pokiaľ je to možné,   na jar /marec, apríl/ navrúbľovať stolové hrozno, nejakú skorú odrodu. Mám kamaráta ktorý má pekný vinič stolového hrozna skorej odrody. Chcel som vás preto veľmi pekne poprosiť či by ste mi konkrétne neporadili ako na to, či to je vôbec možné, navrúbľovať na starý vinič nové konáriky, kedy odobrať /asi teraz, december, január/  z viniča kamaráta štepy,  aké hrubé ako dlhé  a kedy presne viem že je ten čas vrúbľovania. Dočítal som sa že štepy na štepenie treba odobrať ešte spiace, teraz v decembri,   januári,  dať ich do chladničky a potom na vrúbľovať na nový vinič. Chcem si za týmto účelom kúpiť aj vrublovacie kliešte a veľmi veľmi by som sa to chcel naučiť. Mám predstavu že by som na ročné drevo starého viniča navrúbloval štepy stolového hrozna.  Ďakujem za každú, dobrú radu, skúseného človeka čo s tým robí a KONKRÉTNE mi poradí. Ak treba, pošlem viaceré foto aj môjho viniča a aj viniča z ktorého chcem odobrať štepy. Jan

vinic 1
vinic 1
vinic 2
vinic 2
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.144 (?), 5.12.2020 10:00

Nevím jak přesně to myslíte, ale s roubovacími kleštěmi bych nechvátal. Ty samy to neudělají, a hlavně používají se jen když podnož a roub jsou stejně silné. Jestli to dobře chápu, vy už máte silnější kmínky a na ty kleště nepoužijete.

   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 5.12.2020 14:05

Přečtěte si vlákno Preočkovanie starého vinohradu. Tam je podrobně vysvětleno několik možností.

   
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 220.164 (?), 5.12.2020 22:43

Vsetko je v starsich vlaknach. Ja som to robil podla nich. Vrublovacie klieste su zbytocne. Na jar ked sa striha vinic som zrezal kmen na asi na cca 0,8cm. a potom ked zacala reva slzit tak som ockoval. Vzdy som trosku rypol do toho kmena a ked slzil tak bol ten spravny cas :-) z vrubla treba vybrat ocko, a treba ich dat viacej ociekna dany kmen, a vacsinou najmenej jedno sa chyti :-) a potom uz musite len vylamovat vsetko okrem ocka co vyrasi zo stareho kmena. By som vam aj dal odkaz na stranky kde je to pekne vysvetlen, ale potom mi zmazu tento prispevok :(Peter

      
host - 91.196 (?), 6.12.2020 8:30

Taky jsem to dělal, už jsem to psal jinde-nelze vyhledat? Takže-zjara 21 uříznout nevyhovující révu-y cca 10 cm nad zemí, z pařeziny vyžene několik nových výhonů. Na vhodné z nich v r.22 naštěpíte, už v r.23 sklízíte panenkywink.

      
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 6.12.2020 8:49

Dakujem za vase reakcie. Som v tomto uplny zaciatocnik, ale zda sa mi skoda radikalne zrezat cely vinic na zakladny kmen, ked kazdy rok krasne rodi.  Mal som predstavu, navrublovat mlade drevo povodneho vinica stolovym vinicom, t.j. odobrat rovnako hrube, rocne vyhonky stoloveho hrozna a navrublovat to na povodny vinic, na rocne drevo. Pridal som aj obrazok, ako by som si to predstavoval, ale potreboval by som poradit, ci to je mozne.

1/Potreboval by som poradit ci tvrublovanie, vrublovacimi kliestami je rovnako ucinna metoda ako ockovanie, t.j. ci je prercento uchytenia novych prutov porovnatelna s ockovanim. Vrublovanie sa mi zda, jednoduchsie a kupa vrublovacich klesti ma urcite nezabije a chcem ich pouzit ked sa to naucim aj na vrublovanie ovocnych stromov, takze sa mi to nezda zbytocna investicia, ved to stoji do cca 20 E

2/ ak ano, kedy je optimalny cas na odobratie prutov zo stoloveho hrozna? Niekde som sa docital ze sa maju stepy odoberat na jesen pred mrazmi, inde,  pisu ze teraz v decembri, januari 

3/  musia sa odobrat pruty rovnakej hrubky ako ma povodny vinic, ze? 

4/  ake dlhe maju byt tie pruty zo stoloveho hrozna a maju obsahovat jedno ocko, ze?

5/ co sa tyka skladovania stepov, moze byt skladovacia teplota ktoru mam v chladnicke v biofreshi,, maju byt pruty nejako zabalene, vo vlhkej handre a podobne,  alebo ake mate skusenosti vy? 

6/ Peter, neposlete mi ten link, kde je to podrobne vysvetlene na moju e-mail adresu: jano.stankovic@gmail.com

Velmi pekne este raz dakujem za kazdu, dobru radu.  Jan

vinic vrublovanie
vinic vrublovanie
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.144 (?), 6.12.2020 9:01

Vy jste se zamiloval do roubovacích kleští a nedáte si to vymluvit. Konečně koupit si je můžete, jsou to vaše peníze, do toho nikomu nic není. Ale budete muset roubovat poměrně vysoko, slabé výhony a z celého spodku který zůstane budou podrůstat výhodny původní odrůdy a bude v tom chlív. Jak to budete technicky provádět je mi záhadou, místo roubování se musí speciálně ošetřovat.

            
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 6.12.2020 9:14
Áno, máte pravdu zdalo sa mi to celkom zaujímavé. Keďže sa jedná o jeden vinič, tak si myslím, že by som nemal mať problém nežiadúce výhonky na jar zo spodu vystrihnúť. Myslel som že takto si čím skôr zabezpečím novú úrodu, vinič, sa z jedného koreňa, rozrastá na obidve strany, do celkovej šírky 7 metrov, keďže planujem všetky výhonky, ktoré sa budú dať zaštepiť. Keby to ale bola hlúposť, nechám si poradiť.
               
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 220.164 (?), 7.12.2020 8:14

Som si presiel presne tym co vravite, mi bolo luto o jeden rok zrezat. Mal som vinic dvojak tak som jeden strihol, ze tam naockujem a na druhom vyhone budem mat urodu, som si myslel :-) Ale tak to nefungovalo, vsetku energiu dal do toho jedneho povodneho vyhonu, a tam kde som mal ocka sa nic neujalo. O rok som skusil podobny ker a ale tam som zrezal obidva vyhony a dal som na obidva ocka, a tam sa mi chytili naobidvoch. Ako pisali predo mnou podla mna to bude moc vysoko. Da sa samozrejme aj vrublovat ak najdete vhodny vyhon podobnej hrubyky ako budte mat vrubel. Ja som tak vrubloval cierne do zeleneho a chytili sa aj to. (cierne sa mysli vrubel zo zimy a zelene sa mysli cerstvo naraseny letorast).

Vsak vyskusajte ak chcete tie klieste, aj ja som nad nimi rozmyslal ale daju sa pouzit led ked je vyhon aj vrubel rovnaky, co sa mne stane malokedy, lepsie je sa to naucit nozikom :-)

Vsaki ste pisali ze urody sa aj tak nikdy nedockate, tak nemate co lutovat. Ak nechcete do kmena, ockovat ja by som to radikalne ostrihal a na zostavajuce vyhony navrubloval, ale urcite by som v ten rok nepocital zo ziadnou urodou z povodneho vinica. Ostrihal by som to tak aby vsetko islo len do tych vrublov, a ostatne pravidelne vylamoval.

Vruble som ja odoberal cca v januari, ale dostal som aj vruble ked sa strihal vinic, koncom februara, a aj to sa chytilo.

Peter

                  
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 150.80 (?), 8.12.2020 20:30

Mám zkušenosti s roubováním "zelené do zeleného". Úspěšnost cca 80%. Při řezu vinné révy, tj. koncem února, odstraním celý kmínek s obrostem a ponechám pouze cca 10 cm vysoký pařez. Ten zjara začne obrážet mnoha letorosty, ponechám 2-3 nejsilnější, zbytek vylomím. Roubuji počátkem června. U tohoto způsobu je třeba mít keř cílové odrůdy poblíž k odběru zelených roubů... Video zde.

Lze roubovat i hnědé do zeleného. V tom případě je třeba v prosinci odebrat rouby a uchovat je až do června vitální, což může být problém..

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika