Odleželý je lepší, úplně čerstvý někdy může být moc "ostrý" a spálit rostlinám kořínky. Pokud ho ale budete mít od někoho, kdo ho má již třeba od podzimu na hromadě, můžete ho klidně použít. Pokud je opravdu hodně čerstvý, dala bych ho na hromadu uležet (lepší je hovězí, má víc živin, koňský je zase spíš do pařníku, protože víc hřeje). Do záhonů bych zatím zaryla (protože kompost asi nemáte) posekanou trávu a při sázení brambor a rajčat přihodila trochu koupeného granulovaného hnoje.
Jinak rajčata, brambory, okurky, celer, květák ap. jsou na živiny náročné rostliny 1.tratě (může se pod ně dávat hnůj), pak kořenová zelenina, cibule, česnek - rostliny 2.tratě (dávají se do půdy vyhnojené v předchozím roce, čerstvý hnůj nesnášejí). Další rok (do třetí tratě) lze vysévat např. hrách... Lída