Trávník zničený divokými prasaty

Zuzana Plzeň - (33) - 216.205 (?)
7.4.2015 15:36

Tak protože můj muž je myslivec(letitý), přečetla jsem mu téma "divočáci" a radí: zajít do kadeřnictví, nafasovat vlasy, nandat do vyřazených dámských punčoch a zavěsit podél plotu. Ještě lepší účinek prý je dát vlasy do petek, které prodiravíte (déle si udrží "člověčinu"). Chemikálií proti divočákům je dost, ale prý si na ně za určitý čas zvyknou a jsou to vyhozené peníze. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 217.75 (?), 1.5.2013 12:34
Zdravím "přátelé myslivosti". V mém okolí se používají k ochraně brambor děrované PET láhve s chemický neupravenými vlasy. Na ty vlasy by nemělo pršet. Zda to funguje nevím, protože se to dělá preventivně a není tak přesvědčivě dokázan jejích účinek. Ale pravdou je, že žádný takový pozemek napaden nebyl. Přímo proti divočákům je na velkých plochách nejvíce používán přípravek na bázi kyseliny máselné - Hukinol. Jenže 0,5l stojí skoro 1000Kč. Zadejte si ten výraz do vyhledávače a dočtete se o dané problematice dost. Nemusel by jste ho přímo aplikovat u domu, ale třeba u lesa a odříznout tak těm potforám cestu k Vám. Osobně mám s podobným neřádstvem velmi bohaté zkušenosti. Nejrůznější plašiče, ostnatý drát, malorážka, pasti, oka, jedovaté návnady, ale protože se jednalo o asi 2ha sad a repelenty byly nedostupné, prohrál jsem. Poslední zoufalý pokus byl el. ohradník. Kilometry drátu, spousta tyček a sad vypadal jako koncentrační tábor:-(((A jak jsem viděl srnce když z místa přeskočil ten 1,5m ohradník tak jsem úplně rezignoval. A to byl jen srnec. Co potom dokáže divočák. To bych asi části toho ohradníků sbíral po polích... Dnes bych použil pokud by se jednalo o menší plochy, pyrosenzory - PIR čidla ve spojení s halogeny a sirénami. Otázkou by bylo rušení nočního klidu, ale možná existují frekvence zvuků nepříjemné jen těm škůdcům. Např. plašiče kun apod. Přeji mnoho zdaru a hlavně pevné nervy! Rafael

host - 19.98 (?), 1.5.2013 15:39

No tak konečně někdo, kdo už investoval (zbytečně) spoustu peněz a práce do předem prohraného boje s přírodou.

Někomu lidské vlasy fungují, někomu funguje Hukinol (a jemu podobné přípravky). Věřte tomu ža ale jen do času. Znovu píšu po cca 10 letech boje s divočáky a srnčí zvěří, že pokud se v oblasti zdržuje stále tatáž tlupa divočáků (u srnčí to platí podobně), zvykne si na cokoliv.

Podobné přípravky (Hukinol, Armakol,...vlasy) b u d o u   d l o u h o d o b ě   ú č i n n é    p o u z e   v   l e s í c h   m i m o    l i d s k á   o b y d l í, tam, kde není zvěř zvyklá na lidi.Tlupy zvěře, které se pohybují v příměstských lesích a parcích na dohled lidí a jsou zvyklé na lidský pach a činnost a na tyto způsoby velmi rychle přestanou reagovat a Vy pouze utrácíte peníze.Chvíli bude jakžtakž fungovat kombinace několika takových způsobů, ale opět mimo civilizaci.

Jak si jednou srnčí či divočáci oblíbí nějaký pozemek, nezbavíte se jich.Co se týče divočáků, i po naprosté fyzické likvidaci celé tlupy se po několika letech objeví jiná a protože jednou rozrytý pozemek pozná, pustí se do toho samého s naprostou jistotou po svých předchůdcích.

Kari sítě jsou jistota, cena a vzhled je diskutabilní. Chemické přípravky a vlasy i el.ohradník jsou naprosto k ničemu.Divočákům se el.ohradník asi docela líbí, na pastvině s krávami jsem měl neuvěřitelně rozryté plochy přímo pod ohradníkem (prasata se musela celou dobu dotýkat hřbetem spodního drátu), po třetím vystříhávání srnce zamotaného parožím do el.ohradníku pod napětím mě tahle legrace definitivně přešla.

Máte, pane Rafaeli, naprosto dokonalý tip na řešení tohoto problému.

Pokud nemůžete legálně použít kulovou zbraň nebo (méně legálně) velmi výkonnou kuši, je jedinou jistotou zvukový plašič.Vyzkoušené to ale nemám.

Existuje vodě i mrazu odolný přístroj vyráběný k tomuto účelu profesionálně kanadskou firmou "spypoint" (má u nás dodavatele),pohybové čidlo(podobně jako u fotopastí) zareaguje na pohyb a spustí poměrně výkonný zdroj hluku.Zvuky si můžete nahrávat sám podle libosti či jsou předdefinované. Jedná se o bohužel jediný přístroj tohoto typu vyráběný firmou a u nás jej vzhledem k nemalé ceně používají asi spíše rybáři proti kormoránům, volavkám apod. I od nich je ale informace, že zvuky musí po čase měnit, zvěř i ptáci si zvyknou na cokoliv. 

Není to levné, ale kdo podobný boj zakusil a utratil zbytečně peníze za všechno možné chápe, že to v konečném součtu není až tak drahé a jiná cesta není.

host - 217.75 (?), 1.5.2013 17:42
Já v té době moc finančně neinvestoval. Nebylo taky do čeho... Jen čas, nervy, práci a co se dalo "sehnat"... Ale jinak absolutně souhlasím s kolegou nahoře. Je to marné, marné a marné... A potvrzují jeho slova, že zvěř se na určité vjemy adaptuje a vůbec je nevnímá. Např. na kolem nich pracující traktory nebo projíždějící auta vůbec nereaguje... Ale jak se z okna domku vysune hlaveň pušky okamžitě zmizí... Svépomocný odstřel je nereálný. To nezkoušejte, to nezvládnete! Jedině v případě, že by Vás bylo víc a po cca hodině by jste se střídali. Zkoušel jsem to a po pár dnech jsem byl jak mátoha.. Nakonec jsem ukecal známého myslivce, důchodce, na ten odstřel a taky to nezvládl. Rafael

host - 19.98 (?), 1.5.2013 22:07

Tak o tom odstřelu fakt něco málo vím (jiná možnost totiž u divočáků kteří si Vás oblíbili neexistuje). Řešil jsem to na desítkách hektarů luk, na které jaksi po roce 89 zapoměl krajský úředník a nepřidělil je žádnému mysliveckému sdružení do užívání. To je lahůdka - tam se bál legálně střílet jakýkoliv myslivec. Nakonec bez vědomí majitelů pozemků a bez jakýchkoliv nájemních smluv před 5 lety přiřazeno jednomu takovému sdružení ze známosti, aby se měli "střelci" kde vyřádit. S jedním jsme to řešili a záleží na velikosti divočáků.

Tzv."lončáka" zlikviduje v podstatě jakoukoliv kulovnicí kdejakej strejda klidně na 150m na jednu ránu. Pokud jde o kusy kolem 100kg, to je jiná kategorie.Tam nemusí stačit ani 3 rány velkou ráží a není to nic pro amatéry. Není to asi na zdejší debatu, ale i s tou kuší to není problém.Musí se k Vám přiblížit na cca 30-50m a protože sami dělaji hluk, jde to.Trefit je nutno nejlépe zezadu skrz žebra na srdce.Dnes seženete šípy s takovými hroty, že u kuše s větší energií výstřelu šíp doslova proletí skrz. S dnešní optikou žádný problém, horší je, že pro všechny možnosti je až na výlimky nutné noční vidění a to je drahá legrace.

Pochopitelně je třeba velmi dobré oblečení(sednout si můžete klidně na obyčelnou starší židli).  Taky jsem se na "čekané " něco hodin naspal. Musíte použít fotopast, několik dní zvěř nahrávat a udělat si představu o časech, kdy k Vám chodí. Černá zvěř vcelku dodržuje zvyky a moc je nemění.Pokud jim tam ještě nasypete trochu chleba, kukuřice nebo třeba rybí zbytky, naučíte je každý den ve stejný čas jako pejsky.

Prostě a jednoduše -pokud v sobě máte jenom trochu lovce -  jde všechno, ale zvukový plašič zůstává jako nejperspektivnější možnost obrany. Na jak dlouho je ovšem otázka a cena je na cca polovině ceny velmi výkonné kuše nebo levnější kulovnice. Názor nechť si laskavý čtenář udělá sám.

host - 160.241 (?), 9.11.2014 18:20

Ochrana proti prasatům je v zásadě dvojí, elektrošoky, nebo pevné, ale oravdu pevné karisítě. Pak existuje jedna účinná chemikálie a to porocol, stojí cca 55euro (u nás chtějí chytráci běžně 2000,- vydrží půl roku, tak je otázka co se vyplatí

Zuzana Plzeň - (33) - 216.205 (?), 7.4.2015 15:36

Tak protože můj muž je myslivec(letitý), přečetla jsem mu téma "divočáci" a radí: zajít do kadeřnictví, nafasovat vlasy, nandat do vyřazených dámských punčoch a zavěsit podél plotu. Ještě lepší účinek prý je dát vlasy do petek, které prodiravíte (déle si udrží "člověčinu"). Chemikálií proti divočákům je dost, ale prý si na ně za určitý čas zvyknou a jsou to vyhozené peníze. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz