Podopretie alebo ukotvenie stromu?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?)
27.10.2009 12:43

Kdysi si mi vyvrátila stará velká jabloň v půdě, kde pár dní stála voda po delších deštích.Vyvrátila se tak že kmen byl skoro vodorovně ze zemí. Na povrchu nebyl vidět žádný vývrat, co se dělo s kořeny nevím, to se na povrchu vůbec neprojevilo. Byla tam jílovitá půda a možná byla tak rozmočená, že se ty kořeny v ní úplně uvolnily a jen změnily polohu. Kmen jsem podepřel špalkem aby úplně nelehl. Strom v té nové poloze roste už několik let, to vývracení se něm nijak neprojevilo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 131.14 (?), 26.10.2009 17:02, zobrazeno: 3875x

Dobrý deň

Chcel by som vás poprosiť o radu čo robiť v prípade ak vám výchrica naklonila stromi do cca 45 stupňového sklonu. Polovica koreňov je von zo zeme. Jedná sa o slivku a višňu cca 30 ročné. Oplatí sa to vyrovnať pomocou kladkostroja a podoprieť resp ukotviť o iný strom pomocou oceľového lana? Dokáže sa ešte takto skoro vyvrátený strom pozbierať? Ďakujem

host - 49.39 (?), 27.10.2009 12:29

30 leté stromy nejsou již žádní mladíci a a v případě vývratů bych je ponechal už jen na dožití pár let, než Vám začnou plodit ty, které nyní vysadíte do zahrady jako jejich náhradu.

Provizorně bych je podepřel alespoň dvěma dostatečně silnými kůly, aby se nevyvracely ještě více a obnažené kořeny bych překryl zemí, aby nevysychaly.

Zjara bych je ještě seřízl a zmenšil koruny.

Josef.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 27.10.2009 12:43

Kdysi si mi vyvrátila stará velká jabloň v půdě, kde pár dní stála voda po delších deštích.Vyvrátila se tak že kmen byl skoro vodorovně ze zemí. Na povrchu nebyl vidět žádný vývrat, co se dělo s kořeny nevím, to se na povrchu vůbec neprojevilo. Byla tam jílovitá půda a možná byla tak rozmočená, že se ty kořeny v ní úplně uvolnily a jen změnily polohu. Kmen jsem podepřel špalkem aby úplně nelehl. Strom v té nové poloze roste už několik let, to vývracení se něm nijak neprojevilo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz