|
Podzimní hrušeň, 27.10.2019 Zasaďte stromek do konce listopadu 2019, koncem února 2020 proveďte povýsadbový řez a v srpnu nebo v září 2020 naočkujte Forkertem libovolný počet větví. Klidně všechny. Pokud si nevěříte, dávejte vždy dvě očka. V předjaří 2021 musíte... celý příspěvek > |
 |
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?, 26.10.2019  Zařekl jsem se, že už nebudu na Balkáně žádné stromky kupovat. Sám mám plno sazenic a podnoží. Ale nekupte to... nevydržel jsem a koupil jsem si špičák extrémně pozdní meruňky asi za 65 Kč. Špičák byl 3,5m dlouhý a tak mám navíc dvoumetrový roub.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Podnož hrušně - kdoule, 25.10.2019 Pan Petr má v podstatě pravdu. Hrušeň na semenáči obvykle dva roky stagnuje a až později se rozjede. Vytvoří časem veliký strom. Hrušeň na kdouloni se mi při zálivce lépe ujímá a hned plodí. Jsou to však malé stromky. Kdouloňové podnože snesou v mých... celý příspěvek > |
 |
Farely - Farbaly - Farhial, 23.10.2019  Nepřipadá vám jako Farhial tato bezejmenná ("pozdní mrazuvzdorná") odrůda prodávaná na Balkáně za pár šupů? Má dozrávat v Bulharsku 10.-20. srpna. |
 |
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?, 21.10.2019 Očkovat se dá v kterémkoliv měsíci. V zimě nechte podnože při teplotě 0-10ºC. Když se vám podaří neporušit kořenový bal, bude úspěšnost dobrá. Když budou zaočkované podnože přesazovány s holými kořeny, je to u peckovin horší. Nejhorší je, když... celý příspěvek > |
 |
Plastový kompostér a žížaly, 20.10.2019  Taky mám někdy pocit, že kompostování v ohradě nebo i bez ohrady je efektivnější než v drahém kompostéru. Též se tam dá lépe využít mechanizace. Dneska jsem byl překvapen jak rychle se dá přeházet 20 kubíků kompostu. Soused si pozval bagr. |
 |
Tomel pro republiku, 20.10.2019  Vybral jsem několik vybarvenějších plodů a nechám je venku dobarvit a zmrznout. Pak budou jedlé. Strom potřeboval odlehčit. Ostatní plody asi prodám i se zahradou. Už na ty všechny povinnosti nestačím. |
 |
Plíseň v ořechu, 20.10.2019  Věřím, že nejde o globální katastrofu. Na Vysočině (v 520m.) mám veliký strom, kde bylo 95% ořechů zdravých. Celkem asi 60 litrů. Naopak v 210 m ořechy ani nesbírám, protože jsou skoro všechny černé. Červů jsem si nevšiml. Bude nutno velmi důsledně... celý příspěvek > |
 |
Tomel pro republiku, 19.10.2019  Ten váš už je pěkně vybarvený. Můj roste o něco severněji, ale už se také trochu vybarvil. |
 |
Kdy rizkovat rybiz?, 18.10.2019  Víte, jakou odrůdu jste řízkoval? Postup byl správný. Pokud to už tak dlouho žije, tak je možné, že to ty kořeny pustí. Většina rybízů zakoření z řízku velmi snadno. Některé odrůdy rybízu (např. Heinemannův, Rovada...) však velmi špatně zakořeňují a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Car Alexander?, 17.10.2019 U nových nebo zahraničních odrůd by někdy stačilo, kdybychom se seznámili s požadavky na jejich pěstování a sklizeň. Kdysi jsem z neznalosti málem zrušil jabloň Granny Smith ve správné poloze - 210m. Sklidil jsem jablka koncem září a nedala se... celý příspěvek > |
 |
Delor, 17.10.2019 Třeba se už konečně přejmenoval. Tak krásné jablko a tak jedovatý název po PCB karcinogenech... |
 |
Visen / visna ako tieniaci strom?, 17.10.2019 Na mahalebce bude strom o něco menší než na ptačce, ale dost velký. Záhorí a písčitá půda jsou vhodné i pro kotlovitou meruňku. Tu nechcete? |
 |
Nedostupná cibulovina Lužanka, 13.10.2019  Neodpustím si ještě jednu fotku rozvitých květů s muškou. Květy mají v povadlé podzimní trávě velmi výraznou a atraktivní barvu a sám jsem překvapen jak hodně je jich letos vidět. Snad se i letos vysemení. |
 |
Chilli paričky v zimě, 13.10.2019  Rostliny přenesené na podzim ze zahrady do interiéru jsou u mě bez postřiku odsouzeny k záhubě. Týká se to i nepromrzlé zeminy. V nepromrzlé půdě je velké množství škůdců, kteří v lepších podmínkách vylezou a rostliny zničí. V loňském roce mi takto... celý příspěvek > |
 |