Neodpustím si ještě jednu fotku rozvitých květů s muškou. Květy mají v povadlé podzimní trávě velmi výraznou a atraktivní barvu a sám jsem překvapen jak hodně je jich letos vidět. Snad se i letos vysemení.
Dobrý den, kdysi jsem v časopise objevila obrázek cibuloviny zvané lužanka, která je podobná krokusu, ale kvete na podzim. Od té doby ji sháním, ale ještě jsem na ni nenarazila. Nevíte, kde ji koupit? Nejmenuje se také nějak jinak? Děkuji Dita
Děkuji mockrát, podle obrázku se tenkrát jistě jednalo o sternbergii luteu - lužanku žlutou. Teď už jen pokusit se vyhledat nějakého solidního prodejce. Dita
Ja jsem si letos tuto kvetinku koupila jako novinku v nasem zahradnictvi. Prodavacka rikala, ze je to novinka a vlastne o ni nic nevi, tak jsem si opsala jmeno a na Internetu jsem zjistila, ze je to podzimni kvetinka Luzanka. Je to asi mesic co jsem ji zasadila, a uz zacina kvést.
Lužanka je u nás na Balkáně v plném květu. Pozná, že je podzim, ikdyž je ještě docela teplo. Až odkvete, vyrazí husté listy a vydrží bez omrznutí i kruté mrazy. Zmizne v dubnu.
Dneska vyrazila ze země Lužanka na severu Bulharska. Jako na povel. Do středy tu byly teploty nad 30ºC, ve čtvrtek trochu zapršelo a ochladilo se. Zdá se, že to byl ten pravý impuls. V chladnějších krajích asi rozkvetla dříve.
Neodpustím si ještě jednu fotku rozvitých květů s muškou. Květy mají v povadlé podzimní trávě velmi výraznou a atraktivní barvu a sám jsem překvapen jak hodně je jich letos vidět. Snad se i letos vysemení.