|
Jinak nemocný ořešák, 16.5.2009 V agrolaboratoři by vám dokázali zjistit přítomnost škodlivin ve dřevě stromu. Poraďte se na okresní rostlinolékařské službě.
Pro hosta 52.48 - máte pravdu, že pro bakteriální spálu ořešáků - jak se ta nemoc jmenuje má vliv hlavně prostředí v kterém... celý příspěvek > |
 |
Nadúroda, 16.5.2009 Samozřejmě. Pokud chcete kvalitní ovoce a ochránit stromek před vyčerpáním, protrhat. Při protrhávání na vzdálenost si představte kolik místa bude potřebovat každý dospělý plod. Ne snad aby se nedotýkaly, ale alespoň aby se nevytlačovaly. |
 |
|
 |
Okousané konce nových větviček, 16.5.2009 Možná tam nějaký škůdce byl, ale větvička zdárně roste, jak je vidět z přibývajících zdravých listů na konci. Já bych to neřešil tak do detailu a trpělivě bych počkal. |
 |
Nektarinka Harko, 16.5.2009 Nezmiňujete se o tom, jak jste provedla řez korunky před sázením. Tak k tomu, co vám radí pan Vysloužil ještě zastřihněte větvičky na dvě očka a řezy zamázněte štěpařským voskem. K tomu po zasazení kmínek obalte nějakým savým hadrem (podlahovým,... celý příspěvek > |
 |
Problémy s ořešákem, 13.5.2009 Na tak stručný dotaz nelze odpovědět. Jedná se o ořešák mladý, starý, nebo o ten ze kterého vytéká tekutina? Upřesněte. |
 |
Velkopavlovická - bujně roste, málo plodí, 13.5.2009 Bujný růst, nejchutnější plody a malá odolnost vůči jarním mrazíkům jsou odrůdové vlastnosti Velkopavlovické. Ty výborné plody ochutnáme jen jednou za několik let. K tomu řezu. Když už musíte řezat, doporučil bych jen opatrný letní řez. Stejně... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy ořešáku - Lake, 11.5.2009 Pane Vysloužile! Prosím o vysvětlení jak zacházíte s ořechy po sklizni. Perete je? |
 |
Americká plíseň na angreštu, 11.5.2009 Paní (nedovedu z latiny přeložit vaše vtipné jméno) s číslem příspěvku 50 133 moc děkuju. Předem jsem měl obavu z toho každotýdenního ošetřování. I když znám jiný prostředek s jedlým olejem (pro předjarní ošetření jako OLEO přípravky), neměl bych k... celý příspěvek > |
 |
Kdy vykvetou tulipany?, 9.5.2009 Měl jsem sbírku tulipánů, kterou mi pravidelně probíral hryzec vodní - strašně zákeřná a nevyzpytatelná potvora. Měl jsem taky přítele, který měl sbírku narcisů a poradil vyměnit tulipány za narcisy, jsou jedovaté pro hryzce. Uděláno. Jakmile by se... celý příspěvek > |
 |
Červený narcis, 9.5.2009 Píšete, že jste si cibuli vzácného narcisu přivezl z Belgie. Nepíšete zda vegetoval u vás alespoň jednu sezonu, nebo špatně rostl hned první rok po vysazení. V tom případě by to znamenalo, že jste si přivezl cibuli už napadenou. Při nákupu cibulí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Žlutý řebčík královský, 9.5.2009 Pokud se vám úspěšně rozmnožil řebčík, bylo by nejvhodnější po zeschnutí natě cibule vyjmout a rozsadit. Sázím dostatečně hluboko na délku rýče, na dno pocukruju plným hnojivem, zasypu trochou zeminy aby cibule neseděla přímo v hnojivu a zasypu... celý příspěvek > |
 |
Americká plíseň na angreštu, 9.5.2009 Pro ochranu angreštu proti padlí americkému (po novu hnědému padlí angreštu) úspěšně používám Rubigan. Doporučuje se postřik před květem a po odkvětu. Já stříkám jen jednou a stačí to. Rubigan už ale není mezi povolenými prostředky. Můžete stejným... celý příspěvek > |
 |
Výsadba po ošetření, 8.5.2009 Dominátor jsem ještě nepoužíval, ale zkušenosti mám s Roundupem, Clinicem a Caputem. Tyto herbicidy působí výhradně prostřednictvím zelené listové plochy a odtud se rostlinnými pletivy dostanou až do kořenů. Naopak nepůsobí v půdě. Jakmile... celý příspěvek > |
 |
O jaký druh plevele jde?, 8.5.2009 Ten přípravek do trávníku se jmenuje BOFIX, ale asi ho nebudete potřebovat, když budete trávník pravidelně sekat a nenecháte heřmánkovec vysemenit - vlastně vůbec vykvést. Není to trvalka. |
 |
Modřín opadavý - půdní nároky, 7.5.2009 O modřínech z lesa vím, že se jim vybírá slunné stanoviště a vysazují se většinou při okrajích porostu, nebo se v pozdější době odstiňují vykácením okolních stromů. To, že u vás bude mít stín až pozdě odpoledne asi nebude vadit. Na půdu tolik náročný... celý příspěvek > |
 |