|
Napadení plůdků meruňky, 16.5.2013  V roce 2010 byly napadeny plody švestky Jojo podobně. U této odrůdy se projevuje především Monília laxa, tak by to s tím mohlo souviset. |
 |
Usychání švestek, třešní, 15.5.2013 Nejlépe vyfotit část stromu (celý ne, bude horší rozlišitelnost). |
 |
|
 |
Nemoc novych hrusni, 14.5.2013 Mám novou hrušeň a taky stejně napadené listy. Vidím to v sadě poprvé v životě. Zítra dodám foto na porovnání (dnes už je tma). |
 |
Původní staré švestky, 13.5.2013  Takto vypadaly 2 ks Stanley před likvidací (2011). Nejhorší je na tom, že několik let se ještě člověk snaží to nějak zachránit ale chybí důležitý obrost a nadváha kořenového systému způsobí, že některé ojedinelé přírůstky mají i metr. Jěště je... celý příspěvek > |
 |
Původní staré švestky, 13.5.2013 Osobně si myslím, že Monília laxa je časovaný problém. Jak se oblast zamoří, tak není pomoci. Choroba je zákěřná v tom, že strom, který je zelený a má plody, tak najednou na jaře část obrostu je suchá. Ten kdo nové kultivary na zahradě nemá ani... celý příspěvek > |
 |
Původní staré švestky, 12.5.2013 Za 45 let sadaření něco vím i o švestkách. Šarku na Valašsku máme od roku 1984 a všude. Přesto úrodu 10 - 12 metráků švestek co zbyly po propadu šarkových jsem zakládal do prvotřídního kvasu s výtěžností garantovanou kupci (minimálně 12 l/100 kg),... celý příspěvek > |
 |
Původní staré švestky, 12.5.2013 "Jsou-li stromy citlivé na šarku, tak tam ještě zůstane hodně plodů ke konzumu." |
 |
Zákrsek, špičák, polokmen, čtvrtkmen, 11.5.2013 Pro jabloně platí:
Vysokokmen nad 180 cm
Polokmen nad 140 cm (až 180)
Čtvrtkmen nad 80 (až 120) cm
Zákrsek nad 50 cm (až 70)
Vřetenovitý zákrsek nad 45 cm (ale obvykle 40 až 50) |
 |
TopTaste?, 8.5.2013 Preliminary evaluation results of new plum cultivars
in a dense planting
Toptaste musí mít někoho z rodičů stejně jako je Jojo, Valjevka a Stanley. Monília laxa ve dřevě se vyskytuje v hojné míře se stejnými příznaky. Nicméně Jojo "vede" a u... celý příspěvek > |
 |
Studna - narážečka, 8.5.2013 "Jsem pamětník" a můj otec se živil vrážením studní. Mohu posloužit detaily. Obvykle se vráží do hloubky, kde se dá voda nasát. Tedy třeba 7 m max. Jinak je nutno kopat a pak na dně vrážet a tam se umístí pracovní válec. Vráženou studnu lze bezpečně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak na výchovný řez, 7.5.2013 Postupoval bych naprosto stejně akorát bych zakracoval méně ale boční obrost nad popočet kosterních větví 4 ks odstranit. |
 |
Mini broučci na fásadě, 5.5.2013  U mne se vyskytují brouci miniaturní barvy červené (obrázek níže) ale sametka rudá to nebude. |
 |
TopTaste?, 4.5.2013 Mohu potvrdit, že Top Taste už ve třetím roku po výsadbě v našem Valašském regionu "chytá" monílii ve dřevě. Ovšem daleko méně než Jojo. |
 |
Sloupávání kůry, 3.5.2013 Důvodů může být více. Napadené dřevo infekcí přes odřezaný pahýl a nebo jak vidím podélná dlouhá prasklina zvaná mrazová deska. Mrazová deska vznikne na přehřáté jedné straně v zimě sluncem a velký mráz v noci. Je to pěkná pecka, slyšet daleko. |
 |
Od spoda usychající třešeň, 28.4.2013  Docela bych souhlasil s tím, že postřik na pozim je důležitý, protože to co bylo lonského roku zelené už na jaře není. Před chvíli jsem fotil nějaké detaily a je to k pláči jak šlechtěné švestky odcházejí zatímco kdejaká "mladá trnka" z hráze kvete... celý příspěvek > |
 |