 |
Bokashi druhé kolo, 27.1.2020 Pasterační teplotu?
Pro 134 79: Ano, pasterační. Nebo pasterizační. Obojí je správně.
Pasterace (nebo také pasterizace)[1] je jednou z metod konzervace potravin, kterou vyvinul v polovině 19. století francouzský vědec Louis Pasteur. Původně... celý příspěvek > |
 |
Generátor kouře, 27.1.2020 Mám taky dymbox s vývodnou trubkou dole. Nemám v udírně spirálu, tak dymbox používám jen v létě, když je venku kolem 20 st. Uzení štěpkou dodanou k dymboxu bylo bez problémů. Když jsem dokoupil pytel tuzemské udící štěpky, už to není ono. Ne, že by... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zmladenie starej slivky, 27.1.2020 Naprosto souhlasím s tím, co píše Ing Fidla ohledně zmlazení. Odřezal bych jen to, co je suché. Odrůdu bych si podle habitu určit netroufnul, pokud je to správně, klobouk dolů. |
 |
Bokashi druhé kolo, 27.1.2020 To se asi zeptejte odborníků, třeba z Masarykovy univerzity:
Na proces samovznícení uhlí a uhlí obsahujících hornin není jednotný názor, nejrozšířenější je teorie "samovolného okysličení". I přes rozsáhlé výzkumy není doposud přesný mechanismus... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Ta představa je víc než reálná. Pokud pochybujete, zadejte si do vyhledavače třeba "Co způsobuje zahřátí kompostu?" a koukněte, kolik odkazů Vám vyleze. Všechny, které se k tomu vyjadřují, říkají že mikroorganizmy.
Když jste napsal... celý příspěvek > |
 |
Douzeni koupeneho uzeneho, 26.1.2020 Je tady o tom dlouhé vlákno. Vyjádřil jsem se 25.9. 2014 a řekl bych to samé.
Douzení má smysl jen jako zahřátí dané uzeniny (a snad mírné ovonění kouřem). Tedy spíš vyšší teplotou - 70 - 80 st. Doba prohřátí samozřejmě záleží na velikosti a tvaru... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Nevyčerpalo se téma, nýbrž argumenty.
Kdyby ubiquitní bakterie přežívaly vysoké teploty, nepasterizovalo by se mléko při těch asi 62°C
Jenže mléko není kompost. Kdybyste zelenou hmotu - fazolky, hrášek, kapustu - zavařoval na 62 stupňů, tak... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Nevím, proč sem pořád pletete ten tabák a jeho oxidázy. Bavíme se snad o kompostu a rozkladu trávy. Já říkám - ostatně jako všechny články o kompostování, že tu horkou fázi (i všechny další) mají na svědomí mikroorganizmy. A Vy jste tvrdil, že... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Pokud se tráva rozehřeje na teplotu, kdy se v ní uvaří vejce, tak to opravdu nedějají mikroorganismy...
Mýlíte se. Existují mikroorganizmy, které žijí při ještě vyšší teplotě.
Třeba zde:
Časopis Nature Communications... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Ze sudu začal zvolna unikat CO2, takže bude možno vzniklou směs v březnu zarýt
Proti postupu, který popisuje Mimmo, nelze nic namítat. Někteří zahradníci dokonce zarývají rovnou to shrabané listí. Možná by chtělo prozkoumat, jaký je ve výsledku... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zakalená část pálenky, 26.1.2020 Nevezme vám to uhlí i část chuti a aromatu slivovice? |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Zkrátka nic nenutí zemědělce (myšleno velké podniky) starat se o budoucí kvalitu a potenciál půdy.
Myslím, že na vině je skutečnost, že řada zemědělských firem podniká na půdě, která jim nepatři. Soukromý zemědělec hospodařící na vlastním poli má... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Přeci je lepší, když při výrobě dřevěného uhlí část vyčmoudí v podobě CO2, ale většina zůstane ve formě uhlíku vázána navždy, než když odpad spálíte či necháte rozložit v kompostu.
Ono to není tak jednoduché. Výroba dřevěného uhlí je buďto... celý příspěvek > |
 |
Podpník hrušky, 26.1.2020 Po jedné sezóně růstu roubu je možná brzy na závěry. Patrně šlo o semenáč slaběrostoucí odrůdy opylený jinou podobnou. Pokud naštěpujete na jabloňovou podnož M9 nějakou bujněrostoucí starou odrůdu - třeba Kardinál žíhaný - bude to vypadat... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Katinka, 25.1.2020 Pro zahrádkáře je asi lepší pozdější termín, ostatně v teple je na zahradě příjemněji. Ale v produkčních sadech se slivoně řežou už od listopadu. Ne proto, že by to byl ideální termín, ale na jaře by všechno nestihli a taky je tou dobou dost jiné... celý příspěvek > |
 |