|
Tak nám zakázali KarathaneLC a Rubigan, 2.4.2009 Rubiganu je škoda, fenarimol patril aj medzi moje "top5" u jabloní. Až vypatlám posledné zbytky, tak sa mi javí najúčinnejšia kombinácia Topas+captan, prestriedať so strobilurinmi. Ale nemám pocit, že sa to vyrovná dvojkombinácii... celý příspěvek > |
|
hnojení jabloní, 24.9.2008 Pokročilý nedostatok bóru sa pozná na kvalite plodov. U jabĺk vzniká křenčení. Bór sa dáva preventívne, aby k tomu nedochádzalo.
Okrem toho má myslím bór aj priamy vplyv na diferenciáciu tkanív, tým pádom na násadu kvetov na ďalší rok. |
|
|
|
elektrický vertikutátor, 24.9.2008 Ja mám pocit, že vy máte trochu mylný pohľad na vec. Vertikutátor nie je "čistič trávniku" a jeho úloha nie je zbaviť trávnik na 100% od "nečistot". Takisto sa niekto občas mylne domnieva, že vertikutátor nahradzuje orbu.
Vertikutátor má hlavnú... celý příspěvek > |
|
Moření cibulí mečíků, 23.9.2008 Spomínam si, že u nás doma sa používal na morenie Fundazol a Previcur. Na tulipány, gladioly, aj lilie. |
|
pěstování doma - levandule, 21.9.2008 Levandulový cukor sa robí principiálne tak isto, ako (moje) babičky robili vanilkový cukor.
Na 250g cukru cca 2 čajové lyžičky sušených kvetov levandule alebo 4 ČL kvetov čerstvých. Dobre uzatvoríme a nedávame do chladu. Cca 14 dní to občas... celý příspěvek > |
|
rez na hrušni Williamsova, 21.9.2008 Nevidím to až tak nihilisticky. Rez hrušňová v primeranom množstve je problém - ale v podstate hlavne problém kozmetický. Teda ak zrovna nepestujete nejaké okrasné hrušky. Bojovať s ňou je neefektívne. Jej výskyt medziročne... celý příspěvek > |
|
rez na hrušni Williamsova, 20.9.2008 Nič bio neexistuje. A pretože rez hrušňová nie je škůdce, tak ani predátor.
Jediný bio-spôsob je, že zlikvidujete v okruhu 3km (niektoré) jalovce. Zoznam kultivarov ktoré treba zlikvidovať je... celý příspěvek > |
|
Přesazení meduňky a šalvěje, 19.9.2008 To je zaujímavé s tou invazívnosťou meduňky. Moja skúsenosť je opačná. Mám 2 veľké trsy u západnej steny baráku. Priame slnko dostanú od obeda. Nikam sa nerozrastá, je na tom mieste "odjaživa" niekoľko desiatok rokov. Nikto sa o... celý příspěvek > |
|
Rychle rostouci strom se stinici korunou, 18.9.2008 Liliovník by nemal mať problém v Beskydech. Mám jeden asi 6 ročný (zimu s -27stC prežil) a bývam na novojičínsku - liliovník je kóte 337m.n.m. Jeden veľmi starý a krásny exemplár bol u cesty pri vojenských opravárňach v Novom Jičíne - ale... celý příspěvek > |
|
Meduňka, 18.9.2008 ...může následně vést ve vyšším věku k osteoporoze. Osteoporóza môže spôsobiť porotické kompresívne fraktúry stavcov, tie zase môžu vyvolať imobilizačný syndróm, tam sa môže vytvoriť inkontinenčný syndróm. Lekár predpíše plienky, v plienkach môže byť... celý příspěvek > |
|
|
|
měsíčková mast - sádlo?, 17.9.2008 OK, nič som nepovedal.
Ja len že to s tou karcinogenitou všetkého netreba preháňať. Nie všetko je karcinogén, o čom v predajni zdravej výživy tvrdia, že karcinogén je. Rakovina nevzniká tak, že "ideme okolo karcinogénu a máme... celý příspěvek > |
|
měsíčková mast - sádlo?, 17.9.2008 Medzi "může být kardinogenní" a "je karcinogenní" je priepastný rozdiel. To prvé je typický marketing napr. výrobcov masla. K tomu druhému nie sú dôkazy. Dosť pochybujem, že niekto niekedy dostal rakovinu kože z toho, že sa natieral sádlom,... celý příspěvek > |
|
Rychle rostouci strom se stinici korunou, 17.9.2008 Ak nejde o ovocie, ale o rychle rastúci okrasný solitér, tak si pozrite javor červený (Acer rubrum) - turisti si ho budú určite fotiť na jeseň. Potom zelkova pilolistá (Zelkova serrata) - tiež zaujímavá na jeseň. Liliovník - Liriodendron tulipifera -... celý příspěvek > |
|
Rostlina, která pomáhá astmatikům, 16.9.2008 Tak to síce netuším, či práve eukalyptus pomáha, ale nech! Vylúčiť sa to nedá.
Čo sa používa je EPHEDRA DISTACHYA L. - chvojník dvouklasý / chvojník dvojklasý. V prírode už nerastie - a kde rastie, tam je prísne chránený. V... celý příspěvek > |
|
červivost jablek, 14.9.2008 Červivosť spôsobuje viac škodcov. Hlavní škodcovia sú pilatka jablečná, obaleč jablečný a obaleč východní. Preto nie je možné riešenie "jedným univerzálnym" postrekom, ale je nutné striekať podľa vývojových štádií škodcov. A to dosť presne.... celý příspěvek > |
|