|
Příspěvky uživatele - 254.81
|
 |
Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
|
 |
Borůvky chřadnou, 4.8.2023 Možná byl neúspěch měření PH půdy lakmusovým papírkem v tom, že jsem nepočkala na výluh několik hodin ale jenom asi 5 minut.
Pokud není problém v kyselosti půdy, tak má rostlina nedostatek železa z jiného důvodu. Ty listy ale vypadají naprosto... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 4.8.2023 Pokud bych to přesazovala, jak poznám, že jsou kořeny poškozené? Budou smrdět? Nebo budou slizké jako když hnije ovoce? |  |
|  | Borůvky chřadnou, 4.8.2023 Opravdu to přesně vypadá jako nedostatek železa a opravdu tam píšou, že to bývá způsobeno vysokým PH substrátu. Jak jenom doprčic to PH zjistit. Zkusím koupit nové lakmusové papírky, ale moc iluze si nedělám. Píšou tam, že pomůže snížení PH pomocí... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 4.8.2023 Kůra se časem rozpadá, ale tak rychlé to zase není. Při prvním sázení jsem to udělala stejně a když jsem je po roce a půl letos na jaře přesazovala, tak tam kůra pořád byla, už se lehce rozpadala, ale ne zase tak moc. Teď je tam ani ne půl roku, to... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 3.8.2023 Dobře, budu vylévat přebytečnou vodu po každém zalití. Proč se ale dělá pod borůvky v záhoně lavor z igelitu vyplněný drenáží? Domnívala jsem se, že je to právě z důvodu, aby z něho mohla rašelina "cucat" vodu při jejím nedostatku a... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 3.8.2023 Drenáž tam mám, na dně je zhruba 2 cm vrstva mulčovací kůry z borovice. Písek mi tam dát nešel, propadával otvory v květináči.
Podmisku tam mám právě pro to, abych rostliny nepřelévala. Vždy když zalévám, tak je trochu pokropím z konve a počkám... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 3.8.2023 Děkuji, raději tedy s kyselinou laborovat nebudu a budu doufat, že na dostatečné okyselení bude stačit přihnojit na jaře síranem amonným. |  | Borůvky chřadnou, 3.8.2023 Já ještě nemám s pěstováním borůvek takové zkušenosti, jinak bych teď neměla problémy. Domnívala jsem se, že na rostlinu starou 1,5 roku od zakoupení bude květináč o průměru 32 cm stačit, když v dospělosti má mít kolem 45 cm. Chtěla jsem borůvky... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 3.8.2023 Rašelinu mám z Mountfieldu, píšou na ní že je to směs bílé a černé vřesovištní rašeliny a PH má 3.5 - 5, takže by to mělo být OK. |  | Borůvky chřadnou, 3.8.2023 Měření jsem dělala zhruba tak, jak píše paní Lída. Udělala si výluh (jenom jsem nepoužila destilovanou vodu ale dešťovku) a namočila do něj kousek papírku. Barvu nezměnil do 15 vteřin ani do deseti minut. Možná je papírek opravdu moc starý, zkusím si... celý příspěvek > |  |
|  | Borůvky chřadnou, 1.8.2023 Možná borůvky nelze překyselit, ale tady se spíš obávali, jestli nejsou v málo kyselé půdě. Rašelinu mám obyčejnou z hobby marketu, žádnou profi, baltskou a já nevím co, je jisté, že je vůbec dost kyselá? Kyselina dusičná okyseluje půdu ještě víc než... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 1.8.2023 Bazénový tester viz výše, našla jsem jenom pro PH od 6.8 do 8.2, víte o lepším?
Asi jsem troll. :-(Nevím proč se jim nedaří. Loni moc nerostly ale plodily (možná proto málo rostly, jsou ještě mladé). Letos jsem je na jaře přesadila a pohnojila a... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 1.8.2023 Bazénový tester jsem našla jenom pro PH od 6.8 do 8.2, to je asi k ničemu, když nají mít PH 3.5 - 5. I když je mi tedy docela divné, že vůbec může být rašelina tak kyselá. |  | Borůvky chřadnou, 1.8.2023 Moc tomu nerozumím, když mám borůvky v substrátu přímo pro borůvky, tak je to snad stejně dobré, jako čistá rašelina následně pohnojená. Hnojím hnojivy pro borůvky, tak snad bez vápna + ten síran amonný. Kde se vezmou v dešťovce ty soli? Ze vzduchu?... celý příspěvek > |  | Borůvky chřadnou, 1.8.2023 Já lakmusový papírek už zkoušela, nevím, jestli to může stářím přestat fungovat, ale nenaměřil vůbec nic. Zkoušela jsem roztok ze zahradní země, borůvek, čisté rašeliny, ani to s ním nehlo. Na mýdlo a ocet reaguje. |  |
 |
|
|
|