|
Podzimní postřik mědí, 22.11.2022 Já bych viděl jako důležité (mimo opad či otřesení již moc nedržících listů) to, aby postřik měl šanci zaschnout. Loni jsem podzimní postřik neudělal, jen jarní a na jedné broskvoni (ploché plody) mně kadeřavost zničila prakticky všechny... celý příspěvek > |
 |
Japonská vrba... jak na houbovou chorobu?, 11.10.2022 Obávám se, že je nevyléčitelná. plodnice jsou výsledkem toho, že kmen je prorostlý vlákny houby. Mohlo by pomoci razantní seříznutí (v podstatě ponechání jen malého pařezu) a uvidíte. Řez vrba snáší dobře, nakonec je vidět že to děláte. Osobně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Broskve 2022, 16.6.2022 Pane Petře z P.!
Myslím si, že broskvoňím prospívá (na rozdíl od meruněk) mírně kyselá půda a to je zajištěno tím síranem amonným. Močovina dodá logicky hlavně dusík a (zase můj dojem) stejně jako draselná sůl pomáhá vázat vodu v půdě a... celý příspěvek > |
 |
Škůdce na slivoni, 8.6.2022 chybí měřítřko. Není to larva slunéčka? |
 |
Kadeřavost broskvoně 2022, 23.5.2022 Mám několik broskvoní u Lázní Bohdaneč. Všechny stříkám na podzim po opadu listí a na jaře. Všechny najednou. " Běžné" druhy - např. RH jsou letos díky mrazíkům s velmi malou násadou, i když bohatě kvetly. Mají únosnou míru napadení... celý příspěvek > |
 |
Napadená jabloň, 22.5.2022 Jako krátodobé řešení lze listy pokud možno zespodu pořádně omýt (ostříkat) vodou. Kdysi jsem to nouzově použil na hodně napadené švestce a dost to pomohlo. Následná likjvidace zbytků mšic byla jednodušší. Také se důkladně omyly listy od... celý příspěvek > |
 |
Vytékání vody po vypnutí čerpadla - kapková závlaha, 16.5.2022 teď jsem si uvědomil, že mám asi trochu jiný systém. Já čerpadlem naplním vyvýšený sud a z něj to pak samo teče do trysek. Naplnění sudu čerpadlem ovládám časovým spínačem, aby sud nepřetekl je tam obyčejný plovák z nádržky poro WC. Vím,... celý příspěvek > |
 |
Vytékání vody po vypnutí čerpadla - kapková závlaha, 16.5.2022 Já jsem to vyřešil tak, že doba spínání čerpadla je nastavena tak, aby sud vykapal celý a pak není problém s neustálým zaléváním. Dobrý nápad je s tou tryskou nad čerpadlem, která při poklesu tlaku (tj. vypnutí čerpadla) nasaje vzduch, hadička se... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová - náhrada za Baycor, 19.4.2022 Není mně jasné, proč ty rez přenášející druhy jalovců jsou stále v nabídce, když existuje řada náhrad. Obzvláštˇ v dnešní době, kdy mizí produkční zahrady a u novostaveb většinou vznikají zahrady okrasné je to likvidace hrušní v přímém přenosu. |
 |
Pletivo k ovocným stromům proti hryzcům, 1.4.2022 Koše pletiva pomohou, ale opravdu to není ideální. Stromky po čase živoří., pletivo poškozuje kůru a dostávají se tam infekce. hlavně v oblasti krčku, kde pletrivo často zaroste. Základem je nemilosrdný boj s hryzci a krtky, protože jejich nory... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Prořezal jsem (NE)odborně ořech, 11.3.2022 Mám zkušenost, že většina větších zásahů do ořešáků vede k vytvoření špatně hojitelných poranění. Nebudu komentovat co jste provedl (/ nakonec jeden z důvodů zásahu je vidět na té střeše), ale první chybou bylo špatné místo na vysázení. Třeba... celý příspěvek > |
 |
Dva roky po výsadbě nedrží, 21.2.2022 Co člověk, to názor. Já bych dal kolem sromku tři bytelné kůly a stromek pořádně uvázal. Přesazoval jsem několik cca 8 letých sromků z důvodu likvidace zahrady a dal k nim příslušně zkrácené lešenářské trubky. Pevné úvazky, zkrácení... celý příspěvek > |
 |
Slimáci 2022, 6.1.2022 Když jsewm viděl asi 10 cm dlouhého "španěláka" v porostu nad Kaprunem v rak. Alpách, tak jsem ztratil naději, že je velké mrazy znbičří... |
 |
Kysané zelí, 11.11.2021 Díky za uklidńující informaci. |
 |
Kysané zelí, 10.11.2021 Ptal se mne kamarád, proč se mu při kvašení zelí v klasickém zelňáku dělá uvnitř nádoby PODTLAK. Ubývá voda ze žlábku a při pokusu o opatrné nadzvednutí poklice je opravdu cítritr, jak je pořisátá.
Zelí nakládá již řadu let, na receptu nic... celý příspěvek > |
 |