|
Mráz ve vegetačním období, 8.4.2025 Taky jsem se kdysi nechal zlákat zdejším ďáblem pokušitelem k výsadbě meruňky v mrazovém dolíku. Samozřejmě úspěšně celá zmrzla již druhým rokem, takže jsem se aspoň dlouho netrápil. A se slovy apage satanas jsem nasázel révy, mám jich 6 hlav,... celý příspěvek > |
 |
Mráz ve vegetačním období, 6.4.2025 Voda se odpařuje pokud je okolo suchý vzduch a dokud nezmrzne. Ona se i potom odpařuje, ale to zanedbáme. Pamatujte na termodynamický zákon, který říká (v překladu) že tam kde není teplo, samovolně žádné nevznikne. Tedy pokud na zahradě obalíte strom... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Počasí 2025, 6.4.2025 Ano, taky jsem ráno viděl poletovat venku bílý mouchy. Podle mně je takovéto počasí docela správné na duben. Akorát bych už potřeboval rajčata a papriky v kelímkách šoupnuot do skleníku a zatím to musí počkat. |
 |
Broskvoně 2025, 4.4.2025 Nahlédl jsem do zápisníku a loni začala kvést broskvoň 2. dubna a třešeň 5. dubna. Letos zatím třešně spí a broskvoně dřímou. |
 |
Rajčata 2025, 2.4.2025 Člověka potěší neštěstí druhýho. Mám to přesně jak píšete. |
 |
Rajčata 2025, 2.4.2025 Platí jakási kladná zpětná vazba. ČÍm vísc semen vysejete, tím víc jich vzejde. Ano, to je matematicky v pořádku ale, zdá se mi, že se zvyšujícím se množstvím výsevu se zvyšuje i procento klíčivosti a to mi připadne záhadný. Možná někdo z nějakou... celý příspěvek > |
 |
Marhulky kvitnutie jar 2025🍑, 31.3.2025 Dobrou radu dá ti každý přítel, málokterý ale peněz pytel. Zde lilo včera večer celovečerně, dnes několikrát za sebou a to fest. Broskvoně jsou ukázněně schované, réva začala slzet. Vím, jsem v meruňkách, omluva. |
 |
Nemoc třešně, 31.3.2025 Výrobce lepu to sice tvrdí, ale zkušenosti jsou jiné. Omotat lepící páskou na balíky lepící stranou ven a na napatlat lep. Vydrží rok. |
 |
Marhulky kvitnutie jar 2025🍑, 30.3.2025 Platilo to k dubnu, aprílovému měsíci. Vodu máte v Labi. |
 |
Marhulky kvitnutie jar 2025🍑, 30.3.2025 Babička říkávala v dubnu je za každým křem jináč. Tady ještě furt teče voda s polí. |
 |
|
 |
Hnojení záhonu pro cihuli, 27.3.2025 Víte co, paní, dejte si tam co chcete a pohnojte čím chcete. Akorát mějte na paměti, že zúrodňování půdy nejde udělat jaksi ad hoc, najednou tam něco nasypat a mít černozem. Je to dlouhodobý proces. Co která rostlina a zelenina potřebuje, snáší,... celý příspěvek > |
 |
Hnojení záhonu pro cihuli, 27.3.2025 To sice ne, ale už předváleční sedláci k bramborům dreaslíkem hnojili a že ti jen tak zbytečně umělé hnojivo nekoupili. |
 |
Hnojení záhonu pro cihuli, 27.3.2025 Dělat rozbor půdy kvůli obyčejné cibuli považuju za zhůvěřilost. To by paní ta cibule vyšla desetkrát levněji z krámu. Cibule poroste všude a ve všem. Hlavně na slunci. A především neznáme místní podmínky. |
 |
Hnojení záhonu pro cihuli, 26.3.2025 Na panenské půdě poroste cokoliv. Organiku bych k cibuli nedával. Spíš slabě pocukrovat trochou cereritu. Slepičince dejte až na podzim, třeba pro plodovou zeleninu, jsou hodně silné. |
 |
Nevzešel česnek, 26.3.2025 Už jsem to asi psal. Na pěstování česneku jsem rezignoval právě kvůli masivnímu napadení plísní. Co nezplesnivělo na záhoně, zplesnivělo ve skládce. Změna záhonu z jednoho konce pole na druhý, moření ani jiná kouzla nepomohla. Syn pár kilometrů odsud... celý příspěvek > |
 |