 |
Průměr komínu k udírně, 2.8.2017  Nevím jestli nebude komín o průměru 150mm moc.Podle mého názoru by měl být komín s menším průměrem jak kouřovod.Já u dřevěné udírny mám kouřovod 125mm a odvod kouře mám ve štítu otvor s šupákem o rozměrech 80x120mm.Výhoda je že Vám nekape kondenzát z... celý příspěvek > |
 |
Stavba udírny, 21.7.2017 Někdo na dubu udí, ale většina uzenářů ne.Já nejraději udím na buku.Pan Martin má pravdu že buk oproti dubu voní.Něco jiného asi je když v dubových sudech zraje whisky a když dubové dřevo hoří.Nevím proč, ale z dubového dřeva při hoření jde smrad,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zateplení udírny, 14.7.2017 Zdravím, Dymbox nemám.Já v dřevěné udírně topím klasicky dřevem a mám ji izolovanou i s kouřovodem.Uzák se dříve vyhřeje, drží krásně teplotu jak v létě tak i v zimě při nepřízni počasí.Kořovod se neochlazuje a nedehtuje.Minerální vata nemá vliv na... celý příspěvek > |
 |
Udene kuriatko, 7.6.2017 Samozřejmě neudím jen kuře.Dělám to jako Vy že kuře přidám k masu nebo klobásám které udím.Po vyuzení dobrá večeře.rpstylle@seznam.cz |
 |
Udene kuriatko, 6.6.2017  Celé kuře napichuji 24% dobře vychlazeným solným roztokem.Na kilo masa 1dcl roztoku.Napichuji každé cca 2cm marinovací jehlou, stačí i injekční stříkačka s velkou jehlou.Malá se ucpe.Napíchnu pořádně ke kostem.Dám do nádoby a do lednice kde je... celý příspěvek > |
 |
Nakládání masa na uzení vařením v slané vode, 12.3.2017 Maso se nemusí nakládat na dlouhou dobu.Stačí ho nastříknout 24% solným roztokem (na kilo masa 1dcl solného roztoku).Za 2 dny se může udit.Maso se před uzením navaří ale jen se rozvlaží v teplé vodě 80C cca 45min.rpstylle@seznam.cz |
 |
Prvni moje uzeni, 8.3.2017 Je jasné že při vložení masa do teplé vody, voda zchládne.Mám 50L hrnec do kterého dám teplou vodu i maso.Na vařiči ji zahřívám na 70-80C a maso v ní nechám cca 45min.Prohřeje se bílkovina.Pak maso nechám okapat, osuším do utěrky a vkládám do dobře... celý příspěvek > |
 |
Prvni moje uzeni, 27.2.2017 Když je maso naložené dám ho rozvlažit do vody teplé cca 70- 80C na 45min.Prohřeje se bílkovina a do masa lépe prostupuje kouř.Maso vyndám, nechám okapat, osuším utěrkou a vkládám do dobře vysušené vyhřáté udírny na 45min při 80C.Maso se ještě dosuší... celý příspěvek > |
 |
Problémy s plechovou udírnou, 10.2.2017 Udírnu vydřevte i zevnitř a tepelně zaizolujte kouřovod aby se neochlazoval.Mělo by být po problému.rpstylle@seznam.cz |
 |
Udírna dehtuje, 6.1.2017 To chcete říci že má pán udit jen když bude teplo?Je pravda že kamennou udírnu asi v zimě nevytopí (nevysuší).Již jsem psal že bude dobré uzák zevnitř vydřevit.Já osobně bych dal palubku nebo podlahovku 25-30mm.Uzák bude fungovat jako dřevěný... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Udírna dehtuje, 5.1.2017 U udíren se dělá topeniště bez roštu s dvířky s růžicí.Kouřovod stačí 1-2M.Maso se musí vkládat do dobře vyhřátého a hlavně vysušeného uzáku.Když bude vnitřek uzáku orosený tak to dopadne jak dopadlo.Kouřovod máte zbytečně dlouhý může se... celý příspěvek > |
 |
Uzení domácích klobás, 23.12.2016 Mám dřevěnou udírnu která je dvouplášt'ová a izolovaná proti ochlazování.Již jsem to v jiném vláknu psal.Našla se i odpověd' že je to k ničemu a že to vypadá (zní) jen honostněji.Pravda je jiná, udržím stejnou teplotu v létě i v zimě.Udírnu vysušuji... celý příspěvek > |
 |
Uzení domácích klobás, 23.12.2016 Tomuto příspěvku nerozumím.Proč když se udí studeným kouřem, je měřění teploty k ničemu, proč klobásy dávat do teplé vody rozvlažovat (krásně oschnou).Klobásy jsem ještě neviděl ani neslyšel rozvlažovat.Rozvlažuje se maso aby se prohřála bílkovina a... celý příspěvek > |
 |
Plnicka klobas, 14.12.2016 Je to přesně tak jak popisuje pan FO.Lépe bych to nenapsal.Měl jsem také strojek č.10 a bez toho abych do něj hmotu netlačil tak bych střevo nenaplnil.Je to velice zdlouhavá práce.Jednou rukou cpát hmotu do strojku a druhou točit klikou.Třetí ruku... celý příspěvek > |
 |
Plnicka klobas, 14.12.2016 Zdravím, pořídil jsem si také svislou plničku klobás EB-3192. Dá se přichytit ke stolu, nikam necestuje.Práce je s ní úplně jiná liga než s mlýnkem.rpstylle@seznam.cz
|
 |