|
Jakým směrem se bude ubírat šlechtění švestek a pološvestek?, 21.1.2022 Špendlíková zavařenina po mně nestřílela, ale knedlíky z Toptaste byly hodně štrejchnuté "citrónem". Jak říkal pan PP - kyselé v těstě. Přitom právě Toptaste je, jak píšete, kříženec Domácí švestky. Ne všechno se vždy povede. Těchobuzická se mi také... celý příspěvek > |
|
Jakým směrem se bude ubírat šlechtění švestek a pološvestek?, 21.1.2022 Na co se budeme těšit? Já osobně na staré švestky, anebo na Domácí švestku 100x jinak, "pokaždé lehkou, chutnou, málo kalorickou". (reklama na kuřecí pokrmy před rokem 1989). Sázel jsem nějaké švestky, které jsou k dostání v e-shopech, ale mnohem... celý příspěvek > |
|
|
|
Kadeřavost broskvoně 2022, 7.1.2022 Žádné nohy v teple, jak radil pan Walter, se nekonaly, naopak jsem provedl postřik Championem 50 WG. Na žádnou hodnotu 1000 jsem taky nečekal. Na fotkách z dnešního dne je patrné narašení pupenů broskvoní. |
|
Kadeřavost broskvoně 2022, 7.1.2022 Houba způsobuje vážné poškození listů, které předčasně opadávají. Dochází k snížení výnosu a kvality plodů a to i v následujícím roce, celkovému oslabení, snížení životnosti stromu a zvyšuje se citlivost vůči poškození mrazem.
Při obzvlášť... celý příspěvek > |
|
Kadeřavost broskvoně 2022, 7.1.2022 Počasí je sice dnes na postřik ideální, bezvětří a slunečno, šupiny na pupenech se pohnuly, ovšem suma aktivních teplot nad 7°C k dnešnímu dni podle barevné mapy na Ametu nedosáhla ještě k hodnotě 1000°C. Podle té mapy maximálně tak někde na... celý příspěvek > |
|
Kadeřavost broskvoně 2022, 6.1.2022 Kuky mě docela zaskočil. Kdo by to čekal po chladném prosinci. Mezi svátky jsem si ještě šumně zabruslil na Vysočině a stačí pár dní s teplotou kolem 10°C a příroda by se hned chtěla probouzet. Drtivá většina pupenů broskvoní jeví známky rašení,... celý příspěvek > |
|
Temano, 5.1.2022 Je fajn, že jste si dal práci z hledáním původu Temana. Vypadá to tedy, že se nebude jednat o klon Domácí švestky, jak uváděl prodejce. Klony Domácích švestek mně osobně lákají nejvíce, protože se jedná většinou o vysokou chuťovou kvalitu. Zimmerovu... celý příspěvek > |
|
Kadeřavost broskvoně 2022, 5.1.2022 Letos je to nečekaně brzo, ale Amet "hovoří" podobně. Meruňky už taky narašily. |
|
Švestky 2021, 30.12.2021 Při současných teplotách nezapomeňte na včasný odběr roubů peckovin. |
|
Podzimní termín výsadby broskvoní, 1.12.2021 Sázel teda někdo něco? Nabídka je široká, takže je z čeho vybírat. V posledních letech podzimní výsadba broskvoní vychází dobře. Spoléhám, že i přicházející zima bude "rozumná". Co si tak vzpomínám, tak nedávná zima s chladným prosincem byla už dále... celý příspěvek > |
|
|
|
Tango, 28.11.2021 TANGO možná nakonec bude příjemným překvapením a stane se další alernativní "rubínovou" odrůdou. Dužnina je nasládlá, šťavnatá, aromaticky něco mezi Topazem a Angoldem, docela výrazná, nikoliv ostrá nebo rušivě nakyslá. Jinak řečeno - chuť momentálně... celý příspěvek > |
|
Odolné odrůdy meruňka, 28.11.2021 Zdravím pana Davida z předchozího příspěvku. Na jeho šlechtěnce ULU jsem zvědavý nyní poněkud více než dříve, jelikož jsem se konečně letos na vlastní kůži přesvědčil o kvalitě plodů rodičovské Harlayne. Holovouská Kompakta má naopak u mě dlouhodobě... celý příspěvek > |
|
Podzimní termín výsadby broskvoní, 28.11.2021 Nepříjemná zimní slota přerušila venkovní činnost, ale přesto jsem ještě koncem tohoto pracovního týdne sázel broskvoně. Listopad byl sice vesměs zatažený nízkou inverzní oblačností, leč teplotně velmi příznivý i pro sázení stromků. Podzimní výsadba... celý příspěvek > |
|
Mladé broskvoně - fleky na letorostech, 18.11.2021 Dnes jsem provedl preventivní postřik po opadu listů Championem. Situace v projevech choroby byla v tomto roce více než dobrá. |
|
Orangered, 18.11.2021 Orangered není odolný vůči mrazu v květu ani po odkvětu. Úrody jsou díky tomu jednou za několik let. |
|