|
Vzdálenost meruňky od ostatních stromů, 9.12.2018 Pročítám příspěvky výše a co se týká uváděných vzdáleností meruněk od sebe 3-4 metry pro volně rostoucí meruňky na podnožích semenáč, tak není mi jasné jak se dájí stromy dlouhodobě udržet vzdušné a nezahuštěné a aby stromy nešly korunami do sebe?... celý příspěvek > |
 |
Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka, 5.12.2018 Mám Idaredy a zimní hrušky v bedýnkách venku ve stínu - musí být na hlíně až jde teplo od země, bedýnky přikryté minimálně 20cm vrstvou listím (i z bočních stran). Bylo u nás jeden den -9,5°C, na jabkách kapky vody, odspodu žížaly. Do příchodu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Očkování ořešáku, 2.12.2018  Foto 2 |
 |
Očkování ořešáku, 2.12.2018  Roubovanec ořešáku po dalším týdnu u radiátoru. Tentokrát byl se sundanou páskou, která by jinak silně škrtila roub. Po sundání vrchní části PET lahve se substrátem nastalo překvapení. Pupeny se otevírají a jehněda na vrcholu taky... celý příspěvek > |
 |
Očkování ořešáku, 24.11.2018 Pochopitelně jsem podnože nijak nestratifikoval. Začátkem listopadu jsem je vykopal za plotem a hned narouboval. Nikde jsem se o stratifikaci semenáčů nedočetl. Takže názor Mimma o roubování v lednu tomu dává smysl
To znamená tedy co konkrétně?... celý příspěvek > |
 |
Očkování ořešáku, 24.11.2018  Tak jsem to blýsknul, moc tam toho nejde vidět, příště nafotím lépe.
Nahoře nesrostlý rozpadlý roubovanec, tomu dole roub drží pevně.
Hned se zeptám čím to máte na fotce přivázané a jestli s tak lehkým převazem nařídko nejsou vyšší nároky na... celý příspěvek > |
 |
Očkování ořešáku, 24.11.2018 Tak já to ještě jednou zkusím, když už jste mě tak navnadil.
Pásku používám PVC roubovací, rozříznu na polovinu pro preciznější omotání. Celkem silně dotahuji, i 3 vrstvy, pak pásku po přijetí převážu napodruhé nalehko aby se srůst roztáhnul.... celý příspěvek > |
 |
Očkování ořešáku, 24.11.2018 Rozebral jsem všechny - 3 další naroubované ořešáky, nakonec jen jeden roub po zatlačení neodpadává, asi bude stát srůst za starou belu, ale co vysadím ho ven a přikopčím hlínou, na jaře se uvidí.
Je to podnož s bohatějším kořenem oproti... celý příspěvek > |
 |
Očkování ořešáku, 24.11.2018 Díky za upozornění. Kouknul jsem teď do RZ, a tam stojí (zkráceně):
Vrúbovanie v ruke v období vegetačného pokoja
Základom tohoto vrúblovania je poznatok, že oba komponenty orecha královského sú v októbri až februári v období ... celý příspěvek > |
 |
Očkování ořešáku, 24.11.2018 Uplynulo 21 dní co jsem narouboval ořešáky. Teplota první týden v místě roubu 26°C nonstop, kořeny o 2 stupně méně. Další dva týdny kolem 27°C, navečer byl radiátor vypnutý tak jen 20°C. Byly ve vlhkém sterilním kokosovém substrátu, po plísni... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak naroubovat višeň (podnož)?, 21.11.2018 I ta nejhorší varianta roubování na přesazený odkopek není k zahození. Naposled se mi takto ujmuly 3 třešně/višně z 5ti a to roubuji obyčejnou kopulací metr vysoko na kmínku koncem února (ve stínu), příjmají se i rouby síly brčka. Přírustky od... celý příspěvek > |
 |
Mohu sklízet rané brambory na podzim?, 19.11.2018 V zemi nezmrznou. Zaplevelený záhon na jaře po předchozích bramborách to dokazuje. Poslední roky až -17°C s minimem sněhu, dříve dvacítky. Sev. morava 250m. MH |
 |
Mohu sklízet rané brambory na podzim?, 19.11.2018 Sadím ranou odrůdu brambor na Josefa v březnu někdy i dříve, podle počasí. V červnu je nať, spíše to co zůstane po mandelinkách, už úplně suchá a roste jen plevel. Postupně se odkopává k přímé spotřebě až do září, kdy se zbytek rané odrůdy vyoře... celý příspěvek > |
 |
Olej do staršího Briggs Stratton, 10.11.2018 Můžete zkusit o půl otáčky povolit na karburátoru šroubek bohatosti, tedy přidat benzin do směsi. Povolení si pamatujte o kolik, abyste mohl po zkoušce vrátit přesné původní nastavení, nemáte - li manuál. Bývá to šroubek s pružinkou, pravděpodobně... celý příspěvek > |
 |
Choroba nebo škůdce česneku?, 6.11.2018 V diskuzi u Kozáka - cesnek.cz to je vysvětleno. Po namoření se k výsadbě dají použít i ty mírně napadené, tzn. ještě bez výraznějšího seschnutí. MH |
 |