Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 5.12.2018 15:22
Mám podobný problém a zřejmě i většina malopěstitelů. Dva základní faktory - průběh počasí od konce léta až do dneška změnit nelze a stavební provedení sklepa asi jen v některých případech. A tak větrání za chladného počasí a pokud možno intenzivní - což bývá hlavně v noci, někdy však i ve dne - ke snížení teploty ve sklepě prospívá a následně, pokud se venku oteplí, je lépe větrání, přesněji proudění vzduchu zvenku dovnitř, silně omezit. Toho světla bych se nyní asi nijak nebál. Dobrá je i vyšší vzdušná vlhkost, proudící do sklepa zvenku. Ale hmota stavby spolu s hmotou ovoce zatím nestačí natolik prochladnout, proto to následné oteplení. Noční mrazíky a snižování denních teplot ovlivní teplotu ve sklepě směrem k optimu s tím, že k urychlení zralosti ovoce uodrůd k tomu citlivých už došlo.
To nejsou žádná obecná pravidla, jde jen můj názor na základě mých zkušeností. R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.97 (?), 5.12.2018 16:44
Ideálny 'sklep' by bol taký, v ktorom sa teplota stabilne udržiava tesne nad 0°C a kolíše čo najmenej, je tmavý a s vysokou stabilnou vlhkosťou vzduchu. Taký má ale málokto. Tiež by tam nemali byť okrem jabĺk iné plodiny a už vôbec nie zelenina či zemiaky a úplne optimálne by bolo skladovať skoršie odrody jabĺk oddelene od neskorých. To je ale v podstate sci-fi, také možnosti asi nemá žiadny hobík. Ja si práve myslím, že kolísanie teplôt skladovateľnosť skracuje významnejšie než prítomnosť svetla. Vetranie považujem za potrebné, plyny ktoré sa zrením jabĺk uvoľňujú tiež proces dozrievania akcelerujú. Ak si zoberieme profesionálne ULO-sklady, tak ich princíp je v podstate založený na stabilnej nízkej teplote a vytvorení umelej atmosféry s nízkym obsahom kyslíka a umele navodeným vysokým obsahom dusíka (ULO = ultra low oxygen). Ja mám v pivnici vetrací otvor, ktorý nezatváram počas celej dĺžky skladovania, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ak chcete mať jablká aj v apríli-máji-júni, treba zvoliť vhodné odrody s dlhým shelf-life (Admiral, Idared, Melrose, Braeburn...). IH (P.S.: tento rok bol počasím výnimočný, jablká išli do pivnice poväčšine skôr ako obvykle, v už iniciálne zrelšom stave a pivnice boli ešte teplé... Ako sa to prejaví na skladovateľnosti to ešte len uvidíme, ale že asi nie pozitívne sa dá predpovedať takmer s istotou.)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 5.12.2018 17:24
V chladících boxech se doporučuje nemít větší rozdíl teplot než 0.5 °C Tam jde ale o to, že chladící zařízení vysušuje vzduch. Stále platí, že čím nižší je teplota, tím pomalejší je metabolismus v plodech. Letošní podzimní teploty moc nepřejí dlouhodobému skladování v amatérských podmínkách. Ono to bude problematické i v profesionálních skladech.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.235 (?), 5.12.2018 18:46
Istá veľká ovocinárska firma zo Slovenska (nebudem ju menovať, keďže to nie je podstatné) si prenajala ULO-sklady v Rakúsku a uložila v nich prevažnú väčšinu svojej úrody jabĺk. Teraz by na ich predaji obchodným reťazcom prerobili, lebo jabĺk je nadbytok. Spoliehajú sa na to, że v dôsledku špecifického počasia v tomto roku zimné odrody dozrejú a prezrejú skôr ako obvykle a profi-pestovatelia ktorí majú len bežné sklady už na jar nebudú mať čo ponúknuť. Spomínaná firma potom plánuje vytasiť svoje jablká a predávať ich za výhodnejšie ceny. Či im to vyjde, ukáže čas, vstúpiť do toho totiž môže konkurencia zo zahraničia (PL, HUN, AT, ITA, NZ). Preto sa toľko apeluje na "vlastenectvo" spotrebiteľov. Väčšina z nich má ale toto 'na háku' a riadi sa jedine cenami. Ja osobne som rád, že som v tomto sebestačný a nemusím tieto veci riešiť. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 235.1 (?), 5.12.2018 20:40
Pivnicu, v ktorej skladujem jablká, sa snažím vetrať pravidelne. V 2 protiľahlých rohoch sú nainštalované ventilátory, ktoré zabezpečujú vháňanie vzduchu dnu. Zapínam ich väčšinou na noc, no aj tak sa mi zatiaľ nepodarilo stiahnuť teplotu pod 7°C. Veľkú časť viny bude mať na tom stavba nad pivnicou, ktorá je síce nevykurovaná, no aj tak ju čiastočne izoluje. Napriek tomu u jabĺk s dlhšou výdržou (Topaz, Fuji) nepozorujem rapídne znižovanie kvality. Mať časť odrôd s dobrou skladovateľnosťou, ktoré nie sú až tak náchylné na nevhodné skladovacie priestory, je jednou z ciest, ako si zabezpečiť čerstvé ovocie z vlastnej produkcie aj počas jarných mesiacov.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|