Zo zvedavosti som niekedy skoro na jar (januar/februar, nepametam si presne) vykopal asi 5 orechovych semenacov, zasadil som ich do nadob asi 30x30cm a dal do tepla - najprv do kotolne v suterene (13-18 stupnov), neskor do vykurovanej miestosti k radiatoru (23 stupnov). Po asi mesiaci zacali pucat, a vtedy som ich prevrubloval (spojkovanie/anglicka kopulacia s jazyckom, co najdlhsi rez) a silnejsie podnoze zaockoval (ocko aj s drevitou castou). Vruble boli brane priamo z darcovskych stromov (vrublovanie/ockovanie zo stromu na strom). Po par dnoch ma prekvalili pucanim... Prirastky postupne dosiahli aj 30cm, niektore podnoze vyhanali aj zo spiacich ociek, tieto vyhony som vylamoval. Zaciatkom maja som ich preniesol von na severnu stranu do tiena, priame slnko by nezniesli. Neskor asi v juni zasadil na docasne stanovisko, kde su doteraz. Listy zhodili skor ako orechy v okoli, slnko bolo dost ostre a bolo dost sucho (sem tam som ich polial), tak som zvedavy ci na jar vypucia. Najtazsie bude pre ne nast definitivne miesto 
Tak ci tak tento pokus povazujem za uspesny, som len zaciatocnik - vrublovaniu/ockovaniu sa venujem len par rokov.
Inspiroval som sa popisom v knihe Oresak a jeho pestovani, Josef Sobek 1958, ktora je na ulozto.cz.
Prajem vela zdaru vsetkym pri vlastnych pokusoch!