 |
Jak na švestky, co nepadají?, 17.8.2018 Já ten jev pozoruji u švestek které jsem kdysi vypěstoval z odkopků nebo narouboval z místních zdrojů nebo od přátel z práce.
Většinou velmi trpí monilií, plesniví na stromě, scvrtkávají se, ale padat nechtějí. A přitom jde na těch stromech otrhat... celý příspěvek > |
 |
Kvas z mirabelek, 16.8.2018 Shodou okolností jsem se vrátil ze stodoly kde jsem zpracovával celodenní sběr těch Nancynských mirabelek.
Mám třináct už starších stromů, byl to druhý sběr, myslel jsem, že už poslední, ale zrají letos nějak nestejnoměrně, tak budu muset asi ještě... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 16.8.2018 Višně jsem jemně podrtil dřevěným tloukem a nechal trochu nakvasit. Den až dva dny anebo někdy i vůbec, záleželo na čase a rychlosti sběru a přitomnosti sběračů. A taky na jejích stavu protože někdy měly snahu rychle začít plesnivět. Bokem, abych z... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 16.8.2018 Možná trochu odbočím, ale snad ne moc.
Osobně mi bylo višní na pálenku líto. A měl jsem jich opravdu dost. Přišlo mi lepší, smysluplnější, zdravější a chutnější z nich vyrábět likér.
Ale, co s těmi višněmi a kaly po maceraci?
Tak se to... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 16.8.2018 Ten líh vzniklý z přidaného cukru se tím ovocem ovoní. A chuť a aroma zředí daleko méně než při řezání.
(Přídavek čistého lihu do kvasu nebo lutru vyzkoušeno nemám. Je mi toho lihu pro ten účel líto. Přidával jsem ale do kvasu vhodné části předkapů... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 15.8.2018 Macerace před průtahovou destilaci je krátká, pár hodin, dnů anebo vůbec žádná. Líh se používá nejčastěji 50%.
(Nicméně třeba v Rakousku na jejích foru doporučují, asi v rámci jejích legislativy, koncentraci běžnou pro normální kvasy).
Ale mi jde... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Hanity do hnoje?, 15.8.2018 pavelmicek: a co si v tom směru myslet o průtahových destilacích?
Rafael. |
 |
Hruškový kvas, 14.8.2018 pavelmicek:
Je to dost složitá problematika...
Jak měření zbytkového cukru v kvasu, tak měření obsahu alkoholu v cukernatých směsích.
(Když tak zkuste pohledat např."Porovnání metod měření alkoholu v donášejících a sladkých vínech... celý příspěvek > |
 |
Kvasná ovocná sezóna 2018, 13.8.2018 Včely už nemám, v doletové vzdálenosti žádný včelař není, tak nemůžu posoudit. Ale ještě jsem letos na ovoci neviděl žádnou vosu, žádného sršně, švestky nejsou okousané od plzáků apod.
I odrůdy náchylnější na šárku které jsem chtěl už dávno... celý příspěvek > |
 |
Kvasná ovocná sezóna 2018, 12.8.2018 Měl bych takový dotaz na zkušené zakladatelé ovocných kvasů.
Možná divný, možná díky počasí a jeho změnám trpím nějakým klimatickým stihomanem, ale nějak mi přijde letos zvláštní, že:
-I přes horké dny a skoro "rozžhavené" plody švestkové kvasy... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hruškový kvas, 12.8.2018 Cukroměr, moštoměr, hustoměr, vinoměr atd. Těžko se jednotlivá měření mezi sebou porovnávají.
Byl bych proto, už jen aby jsme si rozumněli, nemluvě o rychlosti a jednoduchosti měření a snadné dostupnosti, měřit jen refraktometry a používat jen... celý příspěvek > |
 |
Hruškový kvas, 12.8.2018 Já klasický, ponorný hustoměr nemám rád. Hodí se jen k měření moštů nebo cukernatých roztoků. Ale pokud už do té směsky voda-cukr vstoupí i líh je měření velmi ovlivněno tou směskou s velmi odlišnou hustotou. Nejvíce se to projeví při měření už skoro... celý příspěvek > |
 |
Marhulový kvas nekvasí, 12.8.2018 PeterM:
Jak psal p. Šlosar nad Vaším příspěvkem, není k tomu co dodat.
Nízkocukernaté ovoce, rychle vykvasí, kvas je nestabilní a pokud není důkladně vzduchotěsně uzavřen hrozí jeho rychlá zkáza.
5°Bx naznačuje, že už tam nemá co kvasit. A když... celý příspěvek > |
 |
Hruškový kvas, 12.8.2018 Nevím jak komu, ale mi nikdy nic pod 3°Bx nevykvasilo. I ty 3°Bx byl malý zázrak. A to jsem některé kvasy skladoval i rok.
(Refraktometr měří i nezkvasitelné cukry...).
Rafael. |
 |