Hruškový kvas



host - 5.26 (?)
12.8.2018 16:18

Nevím jak komu, ale mi nikdy nic pod 3°Bx nevykvasilo. I ty 3°Bx byl malý zázrak. A to jsem některé kvasy skladoval i rok.
(Refraktometr měří i nezkvasitelné cukry...).

Rafael.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 29.191 (?), 12.8.2018 1:06, zobrazeno: 18986x
Zdravím, mám založený hruškový kvas, odroda "planky-hniličky" asi 40 ročny strom. Tohto roku z neho napadalo cca 800kg hrušiek, cukornatost v priemere 13 brix. Sudy sa začali plniť 14.7., posledný bol naplnený 30.7., všetko bolo pozbierane zo zeme, otriasat sa nedá vzhľadom na veľkosť stromu :) Sudy boli plnené na 1x, max na 2x v priebehu dvoch dní. Všetky hrušky umyté, odstopkovane, pomlete. Teplota v miestnosti kde sa kvasi je v priemere 22-23°C, v noci menej, max tam bolo 24,°8C keď vonku bolo 36°C. pH bolo merané "len" papierikmi z lekárne kde sa ukazovalo okolo 4pH. Sudy su uzavreté bez pristupu vzduchu, na povrchu ziadna plesen ani biely povlak. Trošku odvážne alebo hlúpe (uvidime po odchode z palenice) ale do kvasu sme nepridali nic, žiaden cukor, kvasinky, enzýmy, kyselinu... proste nič, nech si priroda poradí sama.. Dnes meraný cukor ukazoval 8-9 brix, sviecka nad kvasom zhasla. Moja otázka, v stredu mám zajednanu palenicu, išli by ste páliť alebo ešte počkali? V kvase nie je v cítiť ocot, je to skor taká sladsia chuť ale aj tak vzhladom na tie horúčavy čo sú teraz, to nie su idealne podmienky na čakanie. Páliť alebo čakať?
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 12.8.2018 9:36

Já bych počkal. Dva týdny a kousek je málo, kvas máte v poměrně chladné místnosti, nejsou známky kažení a vyvíjí se CO2
Každopádně dejte vědět výsledek pálení.

      
host - 32.22 (?), 12.8.2018 11:31

Prokvasilo jen 4-5°Bx, to nemá význam pálit.
Rafael.

      
host - 186.232 (?), 12.8.2018 11:43
Já bych taky počkal, přidávám se ke stejnému názoru dva týdny a kus. Ideálně pod 2brix tak kol 1. Cukr bych dal. Tak 1 - 1,5 kg na 50 kg, hruška to snese. Nejlíp ještě tak deset dní v tom stejným teple a pak vyvetrat do většího chladu do uvolnění ještě aromatu a transformace lihu co nejdéle třeba i 14 dní. Hodně zdaru __ K.z B.
         
host - 5.26 (?), 12.8.2018 16:18

Nevím jak komu, ale mi nikdy nic pod 3°Bx nevykvasilo. I ty 3°Bx byl malý zázrak. A to jsem některé kvasy skladoval i rok.
(Refraktometr měří i nezkvasitelné cukry...).

Rafael.

            
host - 186.232 (?), 12.8.2018 19:12
Já tedy měřil vždy klasickým cukromerem mac, a u jablek či jablek s hruskama sem se dostával i na tu jedničku. Problém byl jen v tom, dosáhnout stejnou prokvasenost ve všech beckach, což většinou nejde. __ K.z B.
               
host - 5.26 (?), 12.8.2018 19:37

Já klasický, ponorný hustoměr nemám rád. Hodí se jen k měření moštů nebo cukernatých roztoků. Ale pokud už do té směsky voda-cukr vstoupí i líh je měření velmi ovlivněno tou směskou s velmi odlišnou hustotou. Nejvíce se to projeví při měření už skoro nebo úplně vykvašených kvasů.
(Ten "lehký líh" v té směsi...).
V těch případech je fact lepší refraktometr.
Nicméně pokud někdo nepřicukřuje, nemění často suroviny a pokud si na hustoměr léty zvykne a ví co od něj čekat, tak samozřejmě nic proti němu.
Udělá mu dobrou službu.
Ale v žádném případě to není nijak přenositelný a exaktní údaj, protože ten líh, a čím ho je v tom kvasu víc, výsledek velmi zkreslí!

Rafael.
*
P.S. Ale to se tu snad, i na podobných forech X krát psalo...

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 12.8.2018 20:02

Moštoměrem se měřit zbytkový cukr nedá nebo jen velmi nepřesně. Cukroměr je určený na měření zbytkového cukru v kvasu a tam se s tím lihem počítá. Já ale taky pouížvám refraktometr, mnohem líp se s ním měří, stačí kapka.

                  
host - 186.232 (?), 12.8.2018 20:22
Samozřejmě sem myslel měření cukromerem. Moštomer tak nízké hodnoty snad ani nemá. __ K.z B.
                     
host - 5.26 (?), 12.8.2018 21:09

Cukroměr, moštoměr, hustoměr, vinoměr atd. Těžko se jednotlivá měření mezi sebou porovnávají.
Byl bych proto, už jen aby jsme si rozumněli, nemluvě o rychlosti a jednoduchosti měření a snadné dostupnosti, měřit jen refraktometry a používat jen °Bx.
A všechny ty staré, levné a těžce nebo pracně použitelné hustoměry, vzlínoměry apod. vyhodit...

Rafael.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika