Kvas z mirabelek
|
|
|
|
host - 5.26 (?) 16.8.2018 23:16
Shodou okolností jsem se vrátil ze stodoly kde jsem zpracovával celodenní sběr těch Nancynských mirabelek.
Mám třináct už starších stromů, byl to druhý sběr, myslel jsem, že už poslední, ale zrají letos nějak nestejnoměrně, tak budu muset asi ještě dva udělat.
Trochu jsem to zanedbal, tak mě zdrželo i přebírání zhnilotin pod stromy, tak plachty nešly použít...
A taky se mi blbě chodí, stojí - páteř, tak u toho sběru musím sedět na stolečku, ležet, nebo chodit po čtyřech jak pes...
Za celý den jsem byl schopen nasbírat jen cca 100l a tři stromy jsem musel nechat na zítra.
Jen jsou moc malé a jejích sběr jde velmi pomalu.
Ale za výsledný destilát to stojí. Z ovocných můj nejoblíbenější. A průměrná cukernatost dnes 26°Bx. Ale trochu jsem i setřepával. Volně padané by byly určitě cukernatější, ale nechtělo se mi to tak detailně měřit...
(Celkem paradox je, že jsem ty mirabelky nikdy nechtěl. Jen kdysi při větším nákupu jak jsem vykoupil ve školce všechny šárceodolné švestky mi je vnutili se slovy, ať je zkusím, že valaši si je na pálenku nemůžou vynachválit. Zlatá slova a rada, dodnes jsem za ně vděčný)!
Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 18.7.2017 23:27
A když se takové plody nasbírají např. v remízcích mezi poli s řepkou, nebo obilím-budou mít na proces a výsledný produkt-a když, tak jaký vliv postřiky, které zemědělci na porostech použili?
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.118 (?), 16.8.2018 21:34
To je to iste
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 16.8.2018 22:08
To je to iste
Nie je - viz příspěvek pana Rafaela
Mirabelky dávají výborný aromatický destilát podobný špendlíkovému. Přidávat cukr nemá moc smysl, těžko by prokvasil.
Myrobalán je trochu podřadnější surovina, třebaže zkvasit a vypálit se dá, přislazení je asi potřebné. Výsledný destilát dobře udělaný se pít dá, ale zázraky nelze čekat. Bez ohledu na to, že někde se považuje za tradiční (myrošmel z boskovického arboreta či Jelínkův destilát z planých mirabelek).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.26 (?), 16.8.2018 23:16
Shodou okolností jsem se vrátil ze stodoly kde jsem zpracovával celodenní sběr těch Nancynských mirabelek.
Mám třináct už starších stromů, byl to druhý sběr, myslel jsem, že už poslední, ale zrají letos nějak nestejnoměrně, tak budu muset asi ještě dva udělat.
Trochu jsem to zanedbal, tak mě zdrželo i přebírání zhnilotin pod stromy, tak plachty nešly použít...
A taky se mi blbě chodí, stojí - páteř, tak u toho sběru musím sedět na stolečku, ležet, nebo chodit po čtyřech jak pes...
Za celý den jsem byl schopen nasbírat jen cca 100l a tři stromy jsem musel nechat na zítra.
Jen jsou moc malé a jejích sběr jde velmi pomalu.
Ale za výsledný destilát to stojí. Z ovocných můj nejoblíbenější. A průměrná cukernatost dnes 26°Bx. Ale trochu jsem i setřepával. Volně padané by byly určitě cukernatější, ale nechtělo se mi to tak detailně měřit...
(Celkem paradox je, že jsem ty mirabelky nikdy nechtěl. Jen kdysi při větším nákupu jak jsem vykoupil ve školce všechny šárceodolné švestky mi je vnutili se slovy, ať je zkusím, že valaši si je na pálenku nemůžou vynachválit. Zlatá slova a rada, dodnes jsem za ně vděčný)!
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.79 (?), 9.3.2019 16:09
Ja som robil tiez Nancyskovicu, ale zatial som nikdy nemal 26°Bx, ja sa pohybujem na urovni 17°Bx a to ich zbieram ked padaju a su skoro ako blato... Nevyhoda je ze sa vazne zle zbieraju a ani uroda nebyva extra velka, ale slivovica je chutovo zaujimava a pomerne oblubena... Priemerne mam 7,5lt na 100lt kvasu...
|
|
|
|
|
|
|
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 9.3.2019 22:40
to:255.79
Myslím si že se jedná o Myrobalány. Ty nedosahují vysoké cuernatosti.
Měl jsem loni jak Myrobalány tak i Mirabelky.
Myrobalaný dosáhli max 16brix
Mirabelky měli cukernatost od 26 do 28brix
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.79 (?), 10.3.2019 20:01
Viem co je mirobalan a co je Mirabelka Nancyska, 26°Bx v auguste je u mna nemozne, mozne iba pre Durandziu koncom oktobra...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.79 (?), 11.3.2019 9:01
Asi mam mutanta Mirabelky Nancyska... Plody su velkostou podobne, ale to je asi tak vsetko...
Dolezite je ze nam chutia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|