|
Bůček, 13.2.2013 Jestli chcete vyudit malý kousek bůčku, tak zvažte, má-li smysl chodit několik hodin přikládat do udírny kvůli jednomu kousku masa. Menší množství můžete klidně nasolit a nechat v láku v hrnci v ledničce.
Druhou - rychlou - možností je... celý příspěvek > |
|
Dutiny v kosterních větvích, 12.2.2013 Ke zlomení větve při větší úrodě dojít může, ale podle mě to není důvod nutně větve či strom odstranit. Ulomit se dokáže i větev, která dutá není, a o to je záludnější. Staré duté stromy mohou roky plodit, třebaže rány se nikdy nezacelí. Je... celý příspěvek > |
|
|
|
Mýtus Strýmka, 12.2.2013 Každopádně pěkná diskuze, kterou si pomalu zapomenutá odrůda zaslouží. Nevím, jestli se jedná o triploid. Pokud ne, divím se, že se nepoužívá ve šlechtění. Některé její dobré vlastnosti by slušelo přenést do nových odrůd. |
|
Švestka Valor - Prunus domestica, 11.2.2013 Valor vypadá zcela jinak, jde o velmi velké vejčité modré plody. Taky nevím, může-li to být Vaše odrůda z dětství, pokud tedy nejste jinoch. I když nejde o čerstvou novinku, příliš dlouho se u nás Valor nemnoží. Problém podobných katalogů tkví v tom,... celý příspěvek > |
|
Blenheim?, 11.2.2013 Špatnou výživou myslím obojí. Staré stromy na chudých půdách nesly (podle slov přítele od ČM vysočiny) plody chuti "řepy s moukou". Zmlazené a a jednostranně přihnojené měly plody pihovaté, hnijící a neskladovatelné.
|
|
Jádro, 11.2.2013 Žádnou. Je to pověra. Chuťově nejlepší jsou smíchané všechny frakce (krom úkapu a dokapu ovšem). |
|
Blenheim?, 11.2.2013 K nedostatkům odrůdy patří i její vadnutí ve sklepě a skutečnost, že dospělý strom zabere půl zahrady.
Chut je výborná, přesto ji mnozí zrušili právě pro špatnou chuť. Myslím si, že je to tím, že na špatnou výživu strom nereaguje... celý příspěvek > |
|
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 11.2.2013 Přeroubovat 20 letou Zimmerovu je opravdu výkon, ale předpokládám že stromy byly dobře ošetřované řezem, tedy relativně byly vlastně mladší.
Časem přiložím fotky, abych se pochlubil. Kozí nožku jsem se nenaučil, všechno jsem rouboval za kůru.... celý příspěvek > |
|
Zababčení mladého stromku, 8.2.2013 Sadil jsme na podzim, první řez jsem bohužel provedl až na jaře (začínal jsme).
To jste udělal správně. Při řezu na podzim byste nedopadl o nic lépe.
|
|
Šampion a Rubín, 8.2.2013 Rubín se stříhá jinak než ostatní odrůdy., včetně Rubinoly. Ta, oproti Rubínu, strupovitostí netrpí, navíc má delší skladovatelnost. Do vyšší polohy se ale tak dobře nehodí, u mě navíc oproti Rubínu méně plodí. |
|
|
|
Šampion a Rubín, 8.2.2013 Obě odrůdy, Šampion i Rubín, jsou poměrně otužilé a nenáročné, takže s polohou 500 m by neměly mít problém. Na kopci je sice větrno, ale zas to není mrazová kotlina, což by bylo horší. Navíc ve větrné poloze je tlak strupovitosti obvykle... celý příspěvek > |
|
Vápno do kvasu, 6.2.2013 Místo aktivního uhlí jsem s úspěchem používal živočišné. Do týdne se usadilo na dně. Je-li láhev dost úzká a vysoká, lze i bez filtru čirou tekutinu opatrně odlít a na dně zůstane z litru snad 50 ml černého. Samozřejmě u kvalitního ovocného... celý příspěvek > |
|
Vytápění skleníku, 5.2.2013 Kdybych na stěny pověsil plné kanystry vody s váhou úhnem přes tunu, asi by to můj skleník neunesl.
Ale souhlasím, že komín vystavený z balíků PET lahví naplněných obarvenou vodou (stačí tuš nebo trocha černého akrylátu) je dobrá... celý příspěvek > |
|
Vytápění skleníku, 5.2.2013 Mně to přijde divné. Kdybyste těch 3500 litrů vyhřívací vody skladoval jen ve velkých nádobách, tak by to dalo bezmála 18 (!) dvousetlitrových sudů. To už by se Vám do skleníku mnoho dalšího nevlezlo. A v PETkách a kbelících?... celý příspěvek > |
|
Kompost, 5.2.2013 Zapomněl zeminu propařit. Nejspíš nějaká krčková hniloba. |
|