Jádro



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
11.2.2013 9:32

Žádnou. Je to pověra. Chuťově nejlepší jsou smíchané všechny frakce (krom úkapu a dokapu ovšem).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

yustin - (7) - 97.180 (?), 10.2.2013 22:55, zobrazeno: 3554x

Kterou část z jádra oddělit, coby jakoby nejkvalitnější.Zbytek chci použít na druhotné výrobky(likéry, zálitky atd.)

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 11.2.2013 9:32

Žádnou. Je to pověra. Chuťově nejlepší jsou smíchané všechny frakce (krom úkapu a dokapu ovšem).

      
host - 71.126 (?), 12.2.2013 12:20

Vážený pane , v podmínkách CZ (oficielní pálenice), má pan Vysloužil samozřejmě pravdu. Zde můžete dostat většinou, jen „zprůměrněný“ destilát tak, jak vyteče z „měřáku“ – po litrech. A provozovatelé mu občas neposkytnou ani tu „dostatečnou péči“.  V amatérských podmínkách, zase převažují rektifikační kolony, které tyto podmínky nedovolují (jsou to spíše „preparační“ kolony, než „palírenské“, ale ne, že by nedovolovaly získat solidní pálenky, když se umí provozovat!!).

Tento „zvyk“ byl někdy „protěžován“ u starých dvoukotlových aparatur, provozovanými staršími palírníky, ti noví „moderní“ ho již nevyznávají. Samozřejmě vše závisí i na původní kvalitě dovezeného kvasu (mače).

Ale vraťme se k původnímu dotazu. V zahraničí, v části Rakouska, či Bavorska, se (prý) naopak stalo zvykem požádat o více frakcí destilátu, ale takového, který je dělán na rektifikačních kolonách (převážne 3-patrových, se zařazováním pater postupně tak, jak v kotli ubývá koncentrace alkoholu). Ovšem tam panují trochu odlišné podmínky provozování těchto přístrojů (nebudu raději rozebírat, abych nečinil „příkoří“ provozovatelům našich palíren. Nelze to srovnávat).
Citace : Stalo se módou při degustacích a hodnoceních požádat o více frakcí jednoho druhu. Např. u destilátu hruškovice (Williams) č. 1, 2, 3 atd. Ze zkušenosti se frakce z první třetiny častěji objevuji mezi vítěznými produkty. Tuto frakci nelze prakticky v obchodě koupit. Tam přichází již celá produkce, respektive řez ze všech frakcí. Z knihy - Alois Gölles, Ušlechtilé destiláty (Praktická kniha o pálení) vyšlo u nás 2001, Str. 35, Destilační poměry na koloně. Konec citace.
Tož babo raď … je to pověra, či není; musíte se rozhodnout sám. Co je pro vás dobré, určí většinou až praxe.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika