|
M26 a myši, 31.3.2014 Já bych na tu nezajímavost klčovských podnoží příliš nesázel. Píše se, že hryzci preferují ty podnože co rostou nejslaběji, jánčata mají raději než duzény. Poté, co jsem opustil všechny emkové podnože, přeškolili se mí hryzci na A2. A dnes už v... celý příspěvek > |
|
Jabloň vhodná na mušt, 31.3.2014 Škoda, že armáda spásy nenapsal, kolik toho moštu chce vyprodukovat a, co s ním chce, jak píše Standa, vlastně dělat. Pokud hodlá připravovat i kvas a tedy počítá se stovkami litrů, pak je lepší vysadit kmenný tvar starší... celý příspěvek > |
|
|
|
Jabloň vhodná na mušt, 31.3.2014 Jadernička je t.č. asi nejlepší odrůdou na jablkový destilát. Čistý mošt z jaderniček mi přijde na přímé pití příliš sladký. Ale někomu možná chutná. |
|
Založení trávníku - typ půdy, 31.3.2014 Jistěže přidáním kompostu či substrátu nic nepokazíte. S Vaší půdou bych se ale zakládání trávníku nebál. Když jsem před víc než 30 lety zakládal trávník na dvorku, použil jsem jílovici z výkopu. Kdybych z ní udělal kouli, mohla by se po... celý příspěvek > |
|
Kvitnutie marhul 2014, 31.3.2014 Obávám se, že 31.3. je to velmi odvážný odhad. Nicméně moc rád bych mu věřil. |
|
Jabloň vhodná na mušt, 31.3.2014 Nejdřív si ujasněte, jak velké stromy by měly být a kdy - v kterou roční dobu - chcete mošt vyrábět. Odrůda Grávštýnské byla historicky často používána na mošty, protože tvořila velké koruny, často se střídavou úrodou, jejich šťáva je dobrá a voňavá.... celý příspěvek > |
|
Správná výsadba pecek trnek a mirabelek, 26.3.2014 . Klíček vylízá ze špičky a je to vlastně hlavní kůlový kořínek. Takže jak vyleze z jádra (pecky), automaticky zamíří geocentricky, tedy dolů. Opačným směrem vystrčí zbytek jádra a pecky nad povrch substrátu. Dvě půlky jádra se rozevřou a... celý příspěvek > |
|
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 26.3.2014 Šumpersko nad ránem -2st.C - ouvej moje rozkvetlé meruňky :-(( |
|
Topking, 25.3.2014 Řekl bych to podobně. Ty trávové tóny jsem v chuti Topkingu našel až poté, co jsem si tu o ní přečetl. V chuti nikterak nevadí. Na kvas by neuškodila vyšší cukernatost. |
|
Durancie, 25.3.2014 Vy jste si sám odpověděl. Vyzrálé švestkky se na sítě cedily(vypeckovaly), a to i pro povidla tak i pro kvas.
To ne, odpověděl jsem jinak, Při přípravě povidel se švesky (a durancie)přes síto nevypeckovaly, nýbrž přecedily až po... celý příspěvek > |
|
|
|
Durancie, 25.3.2014 Švestky se vypeckovávaly (na speciálním sítu) a donich se přidaly durancie.
Nevím jak u Vás, u ženy na Slovácku se přes speciální síto cedily rozvařené švestky a durancie při výrobě povidel (trnek). Později se místo... celý příspěvek > |
|
Durancie, 25.3.2014 Jan Říha měl skutečně částečně pravdu. Odmítal štěpování švestek na myrobalán a věděl proč. Švestky na myrobalánech nepotřebovaly tolik péče, hnojení ani řezu, rostly bujně a švestkiy na nich byly velké. Ale plodnost se snížila a občas i... celý příspěvek > |
|
Jak a kdy řezat po výsadbě, 25.3.2014 Jistěže ano. Nic by se nestalo ani kdybyste je ostříhal(a) dřív. |
|
Durancie, 25.3.2014 Přitom mi někdo může oponovat, že destiláty z durancií by měly mít zvláštní, oddělenou kategorii.
To si myslím. V některých odbornějších degustacích se tak již děje.
Není dobré všechno bezhlavě opisovat, i kdyby to byly mylné info z... celý příspěvek > |
|
Uzení mandlí, 25.3.2014 Asi bych je na Vašem místě nejdřív koupil a ochutnal. Mně to taková bomba nepřijde, dobře upražené se mi zdají lepší. Nejjednodušší by asi bylo nasolit mandle uzenou solí. |
|