|
Topend, 11.9.2014 Vzdor studenému srpnu i září dozrávají letos slivoně dřív jak loni. Nicméně jste mě přesvědčili, že můj Topend zřejmě není Topend, zejména když zralost Presenty je ještě bůhvíkde. |
|
Zelené hnojenie, 11.9.2014 Na koupačku jasně, ale slibovaných 20st na klíčení stačí. |
|
|
|
Rozmnožení lísky, 11.9.2014 Názorné příklady ukazují i největší problém roubování lísky na lísku. Podnožová (drobnoplodá) odrůda má obvykle větší růstovou potenci, opakovaně podrůstá mladými výhony, které přerůstají štěp. Roste-li lískový keř v plotě a chceme na něm lepší... celý příspěvek > |
|
Lískové ořechy, 11.9.2014 Obávám se, že oříšky se scvrknou i při sušení ve skořápce. Steriluju je 20 minut. |
|
Zelené hnojenie, 11.9.2014 Není pozdě. Včera jsem dovybíral brambory a vysel zelené hnojení. Obvykle ořeme kolem 28. října, až je vše sklizeno. Před košťálovinami vysejte místo řepky a hořčice raději svazenku a nějakou luskovinu (hrách, bob, pelušku).... celý příspěvek > |
|
Drtička větví, 11.9.2014 Jistě, nakonec srovnávat Al-ko za 2500 Kč s Boschem za desítku není zcela kosher. Jenže jediná nevýhoda drtiče netkví v občasném namotání syrové vrbové kůry a šlahounů. Výhodou pomalých štěpkovačů je taky menší hlučnost, žádné vibrace... celý příspěvek > |
|
Rozmnožení lísky, 11.9.2014 Musím se podívat, jestli mi ptáci nějaké plody Lenky nechali, třebaže násada byla mimořádně velká. Nevím, jestli je to tím, že ořešáci tuto odrůdu preferují nebo jednoduše dozrává dřív. Červené osemení nemá, ale oříšky jsou větší a líp se... celý příspěvek > |
|
Drtička větví, 11.9.2014 Zneužiju situace a položím do fóra otázku: Hej, přátelé, je tady někdo, kdo má zahradní drtič a ten perfektně zvládá dělit drobné pružné halouzky,...
Myslím, Wimpi, že dotaz není úplně dobře položen. Zkusil bych to jinak: Hej přátelé, je tady... celý příspěvek > |
|
Topend, 11.9.2014 Hmm, tak to jsem tedy dostal rouby nejspíš něčeho jiného. A to jsem chtěl zajásat, že tato odrůda je nejpříjemnější letošní překvapení - velké plody, krásně od pecky, výborná chuť. Zrovna včera jsem snědl plody ponechané déle - byly ještě lepší.... celý příspěvek > |
|
Rozmnožení lísky, 11.9.2014 Tedy aby jádro bylo po vylousnutí ze skořápky světle červené a nikoliv oříškově hnědé?"
Když jsem pěstoval Lombardskou červenou, tak její oříšky měly červené osemení, ale ne světle, nýbrž sytě - až skoro karmínově červené. Jádro bílé.... celý příspěvek > |
|
|
|
Rozmnožení lísky, 10.9.2014 Pane Stando, trošku nás houpete. Kolik jste viděl typických kříženců (Halské)? Nemáte-li po ruce DNA analýzu, křížence spolehlivě nepoznáte. Je Goldstar typickým křížencem Vandy? Pokud pan PP potřebuje rozmnožit ty menší oříšky,... celý příspěvek > |
|
Co je to za švestku?, 10.9.2014 Velikost typů Domácí švestky se liší, ale hlavní rozdíly jsou dány pěstitelskými podmínkami.Pokud bude růst třeba taková lepotica ve špatné nebo vyčerpané půdě, bude mít pořád dost velké plody ale zhorší se jí chuť. Domácí švestka je sladká a... celý příspěvek > |
|
Rozmnožení lísky, 10.9.2014 Vzhledem k velikosti plodů to bude spíš lesní líska než nějaký kříženec. Množit lísku oříšky je zdlouhavcé a potomstvo nejisté. LKepší je nahřížit pruty nebo odrýt kus keře. |
|
Aku nůžky na trávu Bosch či jiné nářadí na okraje trávníku, 9.9.2014 Pokud stříháme jen trávu a ne do země, tak se nůžky prakticky netupí. Zatím jsem je nebrousil za 3 roky vůbec Ale nože se někdy zalepují. Proto je pravidelně prostřikávám silikonovým olejem. |
|
Drtička větví, 9.9.2014 Mluvím-li o tenkých větvičkách, nemyslím 1 cm, tam není žádný problém, nýbrž 1 mm a tenší - např. tenounké vrbové proutky které mi zbudou jako odpad při pletení košů nebo šlahouny planých ostružin. Nový a dobře seřízený stroj by je měl zvládnout... celý příspěvek > |
|