|
Kompost, 18.11.2014 Já bych to neviděl tak hrozně.
1. V každém kompostu porbíhají současně děje aerobní i anaerobní.
2. Zápach z anaerobního hnití není tak hrozný, pokud se do hromady. nevrtá. Na povrchu se při kontaktu se vzduchem utvoří vrstva aerobního tlení a ta... celý příspěvek > |
|
Jak na pěťoura?, 18.11.2014 Myslím, že se v polemice točíte dokola. Žádné nové argumenty. Vysvětlení mohou být dvě:
1. Stomp nmůže účinkovat podobně jako plamen. Na některé plevele účinkuje totálně, jiné časem zregenerují - z popadaných semen nebo kořenů. Na takové se bude... celý příspěvek > |
|
|
|
Vylévání sudů?, 18.11.2014 Vana je nahoře širší než dole, takže led, když zmrzne, se jen vysune nahoru. Totéž u sudů konického tvaru. Železným sudům se vyboulí dno, zažil jsem i odtržené dno. Plastovým sudům se při prvním zmrznutí dno vyboulí. Co by udělalo dno, kdyby zmrzla... celý příspěvek > |
|
Kompost, 18.11.2014 A co tam tedy pane ing. smrdí! Rád se poučím.Když ne metan. V tom má Standa pravdu
Nemá.
Methan je nejjednodušší alkan a tedy i nejjednodušší uhlovodík vůbec. Při pokojové teplotě je to netoxický plyn bez barvy a zápachu, lehčí než vzduch... celý příspěvek > |
|
Rouby - termín odběru, 18.11.2014 U jádrovin je Váš postup správný, S peckovinami jsou lepší výsledky při vánočním odběru roubů a při roubování v březnu kopulací a koncem května za kůru.
O uskladňování roubů v lednici tu byla dlouhá diskuze. V písku za boudou je jim... celý příspěvek > |
|
Jonathan, Red Delicious, Boikovo, Sudetská, 14.11.2014 Se vším, co píšete určitě souhlasím.
..... ale já prostě dělám vždy řezy dvojfázové, jinými slovy neřežu na větevní kroužek uprostřed, nebo začátkem zimy. Na jaře potom uřežu a hned zatírám...
Trochu mi není jasný smysl termínu takového... celý příspěvek > |
|
Odrůdy jabloní, 13.11.2014 Pokud přidáváte kyselinu sorbovou, zkuste to bez zahřívání. Jde to taky.
Plníte-li horkým moštem petku ponořenou ve studené vodě, nezdeformuje se a sorbát pak není nutný.
|
|
Hardyho - pro a proti, 13.11.2014 Asi bych opakoval Ing. Fidlu:
Pro: skvělá chuť dužiny, třebaže v neponořené plody v kompotu hnědnou. V ideální zralosti snad překonává i Boscovu.
Z literatury pak dobrá afinita ke kdouli.
Proti: slupka tužší kožovitá (nevyhneme se loupání),... celý příspěvek > |
|
Jablkovice - jak na ni?, 10.11.2014 jablka, doleji vodou aby byla potopena
To nevím, naše jablka se nepotápí, na vodě plavou.
A není jednodušší to udělat naopak? Nejdřív vylisovat, pak kvasit? |
|
Šmouhy na jablkách, 10.11.2014 Ne že bych chorobu vůbec neznal, ale postižení bývalo zcela minimální i bez jakékoli ochrany. Předpokládám, že tomu tak bude i nadále, že prostě letošní rok byl výjimečný. |
|
|
|
Šmouhy na jablkách, 10.11.2014 ... někdy se přidává k Ca(NO3)2 trochu modré skalice, právě kvůli sazivosti...
Měl bych obavu, že ty roztoky spolu zreagují na neúčinnou sádru a dusičnan měďnatý |
|
Šmouhy na jablkách, 10.11.2014 Vápník nejspíš nepomáhá. Jediné, čím jsem letos stříkal labloně byly soli vápníku (nejdřív Ca(NO3)2, potom CaCl2 a sazovitosti je plno. Na ošetřených plodech, řekl bych, dokonce víc. |
|
Jabloň Lucy, 10.11.2014 Nevím, nikdy jsem ji neviděl. Tady o ní čtu poprvé. |
|
Jaká organická hnojiva používat?, 7.11.2014 Ty rozdíly jsou opravdu symbolické. Hnojím-li na list ledkem vápenatým či Kristalonem (jsou při téměř stejném složení řádově levnější než tekuté Wuxaly) používám pevná nebo tekutá hnojiva? Nechám-li nasáknout močůvku do pilin a... celý příspěvek > |
|
Jak na pěťoura?, 7.11.2014 Já bych zkusil jiný test. Pár odkvetlých peťourů bych prohřál ve vodě teplé 58 stupňů a druhou část nechal bez této lázně. Oba vzorky pak zasadil do květináče. Vždy jsem si myslel, že teplota kolem 60st. v kompostu semena plevelů likviduje, nikoli... celý příspěvek > |
|