 |
Jaká to je odrůda, 19.11.2013 "Dám Vám nápovědu". Pěstoval jsem velké, chutné jablka, teré se daly jíst po sklizní a vydržely do dubna, byly žluto červeně žíhané a měly žlutou dužinu. Dukát. Zkuste do vyhledávače zdadat. Nevýhodou byla hořká skvrnitost v době bujného růstu. |
 |
Topaz, 14.11.2013 Potvrzuji zkušenosti zde uvedené o odrůdě Rubinola a Topaz. Vlastně k Rubinole jsem přišel ani nevím jak. Pouze jsem odeslal několik jablíček "podezřele chutných" do ústavu v Želešicích a oni mne oznámili, že se jedná o Rubinolu. Topaz jsem chutnal... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Eternit v zahone a komposte, 10.11.2013 Údaje mám z časopisu "Pracovní lékařství" a to data z USA, kde každý čtvrtý pracovník při dobývání osinku zemřel na rakovinu plic. Období sledování bylo více jak 30 let. Co se nepodařilo dokázat, jaký vliv na to měla nekázeň při používání... celý příspěvek > |
 |
Eternit v zahone a komposte, 9.11.2013 Do devadesátých let se to běžně řezalo na stavbách na cirkuláce. Tím nechci říci, že není nebezpečný, je. Musí tam ale být expozice až desítky let a pak je riziko umrtí 25% (každý 4. pracovník s azbestem). Tolik statistika z USA.
|
 |
Zjištění otáček motoru, 1.11.2013 Pokud jsme někdy v praxi potřebovali měřit otáčky, tak se nalepil provizorně miniaturní magnet a k němu se přiblížila nějaká cívečka. Ostatní "zařídil" čítač. Nebo jsme namalovali kotrastní čáru a pak se to snímlo fotodiodou a opět čítač a nebo... celý příspěvek > |
 |
Gloster, 27.10.2013 Gloster 69 jsem jako odrůdu zavrhl, když jsem si přečetl, že jej nutné ji stříkat za sezonu až 26 x (v Německu). Zvonkové jsem pěstoval ale neprodal v obchodě téměř ani kilo vedle Ontária nebo Idaredu. Muselo se vykácet. "Takový je život". |
 |
TopTaste?, 4.5.2013 Mohu potvrdit, že Top Taste už ve třetím roku po výsadbě v našem Valašském regionu "chytá" monílii ve dřevě. Ovšem daleko méně než Jojo. |
 |
Sloupávání kůry, 3.5.2013 Důvodů může být více. Napadené dřevo infekcí přes odřezaný pahýl a nebo jak vidím podélná dlouhá prasklina zvaná mrazová deska. Mrazová deska vznikne na přehřáté jedné straně v zimě sluncem a velký mráz v noci. Je to pěkná pecka, slyšet daleko. |
 |
Od spoda usychající třešeň, 28.4.2013  Docela bych souhlasil s tím, že postřik na pozim je důležitý, protože to co bylo lonského roku zelené už na jaře není. Před chvíli jsem fotil nějaké detaily a je to k pláči jak šlechtěné švestky odcházejí zatímco kdejaká "mladá trnka" z hráze kvete... celý příspěvek > |
 |
Od spoda usychající třešeň, 27.4.2013 Takto obvykle odchází strom na nemoc "monília laxa". Moníliový úžeh vypadá jinak. Mne tak odešla třešeň (nedávno) a něketré šlechtěné švestky taky dodělávají. |
 |
|
 |
Nejsladší černý a červený rybíz, 24.4.2013 Z několika odrůd, které jsem pěstoval dříve, tak mne zaujal červený Red Lake a černý "Fertédi". Byly poměrně sladké. |
 |
Nemocné stromy - co s tím?, 24.4.2013 Má snaha o obnovu sadu novými kultivary ztroskotala na nemoci monília laxa (odumírající letorosty v dolní polovině habitusu). Nové odrůdy jsou velmi citlivé. Nejvíce JOJO. Ale také odešly odrůdy jako Stanley, Valjevka i Čačanská. Čačanské odrůdy... celý příspěvek > |
 |
Nemocné stromy - co s tím?, 24.4.2013 Tyto větve jsou "nemocné" už mnoho let, protože už mají doslova hnilobu dřeva. Takže odumřely před 5 až 10-ti léty a ne poslední dobou. |
 |
Jakou kyselejší odrůdu jablek?, 23.4.2013 Pěstoval jsem Zvonkové a je to dobré a osvěžující kyselé jablko a navíc se i dobře skladuje. Trošku se krabatí tenká slupka po dlouhém skladování. |
 |
TopTaste?, 23.4.2013 Uříznout těsně za okousaným místem a zalévat občas. Má-li "růstovou chuť", adventivní pupení (spící) vyraší. |
 |