Zdravím vás všechny, mám na zahradě deset švestek a všechny mě postupně odchází, vůbec nevím proč. Nafotil jsem dřevo které jsem dneska odřezal jsou to větve zhruba o průměru 8 cm.
Můžete mi prosím někdo poradit co to je a jestli jdou stromy zachránit?
Tondo co si mám představit pod pojmem 99% všech chorob to má a můžu vstoupit. To jako že jsou stromy zasažené všemi možnými chorobami a mám raději stromy vykácet?
zdravím, švestky jsou náchylné na různé choroby, pokud to není v mokřině, tak to může být šárka, bohužel na skoro všechny choroby je doporučeno stromy vysekat a spálit, ale pokud je poblíž jiná švestka, tak vám nové stromky zase zaneřádí.
Ano začali pomalu odumírat asi před 5 lety, není to za jeden rok, ale nevím vůbec jak se tomu bránit. V okolí jsou snad všechny švestky napadené, ale jsou i úplně zdravé, většinou v neudržovaných a zanedbaných zahradách.
Takže skácet a nasadit nové, už to pomalu dělám, ještě se zeptám jaké odrůdy jsou odolnější? Zatím jsem zasadil Stanley, Top-taste. Je to vhodné nebo mám vybírat vyloženě pološvestky.
Má snaha o obnovu sadu novými kultivary ztroskotala na nemoci monília laxa (odumírající letorosty v dolní polovině habitusu). Nové odrůdy jsou velmi citlivé. Nejvíce JOJO. Ale také odešly odrůdy jako Stanley, Valjevka i Čačanská. Čačanské odrůdy mnoho leto odolávaly. Poměrně slušně se ukazuje Top Taste ale nerad bych ji chválil předčasně. Oblast Valašsko.