|
Mnozenie podpnikov, 5.9.2008 M9 se množí dobře, třeba řízkováním. Nejjednodušší je asi vytvořit si matečnici Sazenici - stačí i pařez zahrnout zeminou, když vyrazí výhony zeminu odhrnout a odlamovat jednotlivé oddělky i s kořínky. |
 |
Durancie - zlute plody, 4.9.2008 Je to možné, přoznám se, neznal jsem žlutou durancii. Těžko ale vyroste na jedné větvi durancie modré. |
 |
|
 |
Předčasné opadávání plodů - jablek před dozráním, 3.9.2008 Může. |
 |
Sklovitá jablka, 3.9.2008 Je to sklovitost jablek - fyziologická choroba. Při nevyvážených vodních poměrech v půdě a obvykle při malé násadě plodů |
 |
čím hnojit na podzim?, 3.9.2008 Některé, zejména těžké kyselé půdy mají vápníku nedostatek. Vápnit lze páleným vápnem nebo mletým vápencem. Zlepšuje strukturu půdy, využitelnost živin, některé (mimo vápnostřezných) jej potřebují. |
 |
čím hnojit na podzim?, 3.9.2008 Asi záleží na půdě a na množství rozsypaného vápna. Pokud Vám roste to, co chcete tak, jak chcete, vápníte nejspíš tak akorát. Já nevápním častěji spíš z lenosti. |
 |
krysy a podobna havet, 2.9.2008 Krysy to nejspíš nebudou, ty u nás prakticky nežijí. |
 |
Existuje jablko Ehrling, Ettling nebo podobně...?, 2.9.2008 Stark Earliest? Starking? Hetlina? |
 |
čím hnojit na podzim?, 2.9.2008 Dělám to jako paní Daniela. Na podzim 1x za 3 roky povápním. |
 |
Čačanska lepotice, 2.9.2008 Rok starý stromek potřebuje vypěstovat korunku. Řezal bych až na jaře. Ze 4 výhonů vyberte prostřední - bude to terminál. Zbylé 3 můžete (ještě i nyní) vyhnout do šikmé polohy jako ramena (větve). Na jaře všechny zkraťte cca o polovinu tak, aby... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Předčasné opadávání plodů - jablek před dozráním, 2.9.2008 Bývá to uvedeno v každé pomologii. Ale údaje jsou jen orientační. Termíny sklizně se liší místo od místa a rok od roku. |
 |
Zelené broskve, 2.9.2008 Broskvoň - míněno naštěpovaná - je krátkověký strom, málokdy přežívá víc než 15 - 20 let. Váš strom je s vysokou pravděpodobností semenáč - nejspíš podnož, která přerostla odumřelou ušlechtilou část. Podnož sama se dožívá vyššího věku. Teoreticky... celý příspěvek > |
 |
Přírodní jezírko s přítokem a odtokem, 2.9.2008 Není tolik? Na pramen? |
 |
Zelené broskve, 2.9.2008 Atlas broskví by Vám nepomohl. Sortiment se rychle mění, ale mohu Vás ubezpečit, že odrůda, která je do listopadu zelená v sortimentu není ani nebyla. Aspoň si myslím.
Tomu skutečně odpovídají semenáče tzv. "vinohradnických broskví", které zrály... celý příspěvek > |
 |
maliny, ostružiny, 2.9.2008 Já mám teda ostružiny bez kmene, odplozené výhony odstraňuji u země. Podobně jako u malin. |
 |