Mám přírodní jezírko, v průměru s cca 15 spodními prameny (čistými, mám rozbor) kde denně přiteče a odteče pul milionu litru krychlovych. Dno je přírodně jílovité a částečně kamenité. Hloubka je od cca pul metru do 3 metrů svažující. Po vybudování hráze a jeho napuštění se mi po cca čtvrt roce, začly tvořit vysoké řasy asi 1,5 metru. Jezírko jsem musel vypustit a celé pracně odklidit. Prý existuje způsob, jak se těchto řas zbavit! Je pravda, že na dno jezírka (jíl) se nasype cca 5 cm rašeliny, na ní se nasype 10-15 cm říčního písku a nahoru se udělá asi 10 cm vrstva říčních oblázků?Mohu to tak provést?Bude toto složení vyhovovat i vodním rostlinám? Děkuji Jiří
Máte štěstí na úžasný přítok vody, to by utáhlo i několikahektarový rybník! Složení dna proti řasám vám neporadím, ale rašelina určitě proti řasám pomáhá.
Gratuluji! Všichni Vám můžeme pouze závidět, mohlo by postačovat vybagrování o půl metru a vysypání kačírkem.
Trochu mne pžekvapuje přítok z pramenů - hodnota je 500m3 denně, je velmi slušná a možná, trochu mne při tomto průtoku překvapuje růst žas. Ale možné to samozřejmě je, ale 5,7 l /s není vlastně tolik
Na prameny. Samozřejmě je to hezká hodnota, ale těch 500 000litrů denně zní přece jen jinak. Ale člověk by měl z tohoto údaje pocit, žře zde teče řeka, a on to potůček. (Ale co by za to člověk dal, kdyby jej měl na svém pozemku..)
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 158.206 (?),3.9.2008 10:08
myslím,. že při takovémhle průtoku to s tou rašlinou nemá smysl. Důvod, proč ji tam dáváte, je mimo jiné okyselení vody, které vám ale z použité rašeliny díyk zančnému množství vody velmi rychle zmizí. Nejsem schopen odhadnout, jak dlouho to rašelina může v jezírku vydržet, ale dříve či později k tomu jistě dojde.
Pokud je ten přítok takový, jaký uvádíte, je myslím boj s tou řasou předem prohraný - jakýkoli přípravek na růst vláknité řasy bude naředěn tím značným množstvím vody, která vám tam během dne doteče, totéž s jakýmkoli filtrem. Důvodem, proč se Vám ta řasa tvoří, je po mém soudu právě ten neustálý přítok nové vody - jejíž kvlitu ale nemáte pod kontrolou, a čert ví, co v ní je rozuštěno
potůček vypovídá víc než megalomanská cifra, pak já osobně bych se nejdřív ispiroval v přírodě, příklad - vlastní pramen a jezíro/ryvníček, to je klasický vasnický nebesák - ten řasy mívá i podobné podloží, pak jsou tu malá plesa/jezírka, horská, lesní kamenná apod, ta řasy nemají, voda má málo živin, hodně kyslíku, koukal bych se také jaké mám břehy a co mi tam při dešti stéká, jak jsem na tom u břehů s rostlinami a jestli mám dobrou rzdílnost hloubek (poměr hloubka a mělčina, taby měla zabírat min 1/3 plochy), rozhodně voda cirkuluje tak to musí být hraška upravit, nevhodná bude úprava a asi i okolí (deště), asi bych šel víc do toho kamenného jezírka/plesa a nádherné je když je kaskádové takové to s malými vodopády jak mívají naše malé potůčky, filtrace třeba na solár by rozhodně také udělala své, jen už je to stálý náklad a stroj - rozhodně bych se inspiroval přírodou, na netu je toho kdyžtak dost