Přírodní jezírko s přítokem a odtokem

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?)
2.9.2008 15:09

Není tolik? Na pramen?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 36.134 (?), 22.8.2008 22:34, zobrazeno: 10763x

Vážení, mám dotaz.

Mám přírodní jezírko, v průměru s cca 15 spodními prameny (čistými, mám rozbor) kde denně přiteče a odteče pul milionu litru krychlovych. Dno je přírodně jílovité a částečně kamenité. Hloubka je od cca pul metru do 3 metrů svažující. Po vybudování hráze a jeho napuštění se mi po cca čtvrt roce, začly tvořit vysoké řasy asi 1,5 metru. Jezírko jsem musel vypustit a celé pracně odklidit. Prý existuje způsob, jak se těchto řas zbavit! Je pravda, že na dno jezírka (jíl) se nasype cca 5 cm rašeliny, na ní se nasype 10-15 cm říčního písku a nahoru se udělá asi 10 cm vrstva říčních oblázků?Mohu to tak provést?Bude toto složení vyhovovat i vodním rostlinám? Děkuji Jiří

host - 235.12 (?), 2.9.2008 9:17

Máte štěstí na úžasný přítok vody, to by utáhlo i několikahektarový rybník! Složení dna proti řasám vám neporadím, ale rašelina určitě proti řasám pomáhá.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 2.9.2008 12:09

Gratuluji! Všichni Vám můžeme pouze závidět, mohlo by postačovat vybagrování o půl metru a vysypání kačírkem.

Trochu mne pžekvapuje přítok z pramenů  - hodnota je 500m3 denně, je velmi slušná a možná, trochu mne při tomto průtoku překvapuje růst žas. Ale možné to samozřejmě je, ale 5,7 l /s není vlastně tolik

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 2.9.2008 15:09

Není tolik? Na pramen?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 2.9.2008 15:29

Na prameny. Samozřejmě je to hezká hodnota, ale těch 500 000litrů denně zní přece jen jinak. Ale člověk by měl z tohoto údaje pocit, žře zde teče řeka, a on to potůček. (Ale co by za to člověk dal, kdyby jej měl na svém pozemku..)

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 3.9.2008 10:08

myslím,. že při takovémhle průtoku to s tou rašlinou nemá smysl. Důvod, proč ji tam dáváte, je mimo jiné okyselení vody, které vám ale z použité rašeliny díyk zančnému množství vody velmi rychle zmizí. Nejsem schopen odhadnout, jak dlouho to rašelina může v jezírku vydržet, ale dříve či později k tomu jistě dojde.
Pokud je ten přítok takový, jaký uvádíte, je myslím boj s tou řasou předem prohraný - jakýkoli přípravek na růst vláknité řasy bude naředěn tím značným množstvím vody, která vám tam během dne doteče, totéž s jakýmkoli filtrem. Důvodem, proč se Vám ta řasa tvoří, je po mém soudu právě ten neustálý přítok nové vody - jejíž kvlitu ale nemáte pod kontrolou, a čert ví, co v ní je rozuštěno

host - 13.99 (?), 12.9.2008 23:20

potůček vypovídá víc než megalomanská cifra, pak já osobně bych se nejdřív ispiroval v přírodě, příklad - vlastní pramen a jezíro/ryvníček, to je klasický vasnický nebesák - ten řasy mívá i podobné podloží, pak jsou tu malá plesa/jezírka, horská, lesní kamenná apod, ta řasy nemají, voda má málo živin, hodně kyslíku, koukal bych se také jaké mám břehy a co mi tam při dešti stéká, jak jsem na tom u břehů s rostlinami a jestli mám dobrou rzdílnost hloubek (poměr hloubka a mělčina, taby měla zabírat min 1/3 plochy), rozhodně voda cirkuluje tak to musí být hraška upravit, nevhodná bude úprava a asi i okolí (deště), asi bych šel víc do toho kamenného jezírka/plesa a nádherné je když je kaskádové takové to s malými vodopády jak mívají naše malé potůčky, filtrace třeba na solár by rozhodně také udělala své, jen už je to stálý náklad a stroj - rozhodně bych se inspiroval přírodou, na netu je toho kdyžtak dost

Pozor také na listí aby nepřistávalo přímo na hladině,  to vede také ke zvýšené tvorbě řas. Optimální hloubka by měla dosahovat 100 cm.

Z odborného tisku:

Nepříjemnou noční můrou může být rychlé bujení zelených řas. Panika však zpravidla nebývá na místě, většinou stačí odlovení řas pomocí síťky. Pokud se řasy loví opakovaně, brzy se vytvoří přirozená rovnováha.

Při utváření břehu dbejte na měkké křivky. Břeh by neměl být strmý, okrajové partie by se měly svažovat jen pozvolna. Potom se na nich daří mnoha půvabným vlhkomilným a bahenním rostlinám. V každé zahradě, tedy i v přírodní zahradě, by mělo být jezírko ve stínu. Prudké celodenní slunce totiž vodu příliš zahřívá, a to má za následek zvýšenou tvorbu vodních řas.

V umělém biotopu se můžeme pokusit nastolit ekologickou rovnováhu tak, aby za nás příroda dělala co nejvíc práce. Majitel by se však měl smířit s tím, že ani tento systém se bez technického zásahu neobejde. Většina lidí měla nebo má doma akvárium. Do vody akvária je potřeba dodávat kyslík (čím je teplota vody vyšší, tím méně kyslíku se v ní rozpustí), aby živočichové neměli problém s dýcháním. Voda se musí filtrovat, aby se snížil její zákal. Ze dna akvária se čas od času musí odstraňovat organické kaly (exkrementy živočichů a odumřelé části rostlin a živočichů), jezírko se bude chovat podobně jako akvárium. Bez údržby, filtrace a odkalování se voda zakalí a jezírko zaroste. I voda v jezírku musí být v pohybu tak, aby se průběžně snižoval zákal vody.

host - 13.99 (?), 12.9.2008 23:33

když to čtu ještě jednou, tak jenom hrází jste navytvořil jezírko, ale rybník.

Rozhodně je třeba upravit celé podloží i dno a rozčlenit vhodně hloubky. Bylo by to dlouhé povídání, dejte si do Googlu vyhledavačwe slova - bazény, biotopy, přírodní nádrže, přírodní jezírka nebo nejlépe koupací jezírka - ta tohle vše perfektně technicky řeší

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz