|
Padlí na rezistentních odrůdách angreštu, 5.6.2012 Viem pochopiť, že sa niektorí záhradkári neradi zbavujú klasických chutných odrôd egreša, ktoré nie sú rezistentné. Ale striekať ich syntetickými fungicídmi krátko pred dozrievaním nepovažujem za rozumné. "Proti gustu žádný dišputát." Reziduá... celý příspěvek > |
 |
Borax, 5.6.2012 Ďakujem pánovi Milanovi za nezaslúženú pochvalu. Liečenie chlorózy broskýň pomocou zálievky slepičincami je totiž skúsenosť záhradkárov v Šuranoch, kde majú dosť zásaditú vápnitú pôdu. Súčasne p. Milan odhalil princíp, prečo sa napr. darilo broskyni... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Borax, 5.6.2012 Súhlasím s Ronym, že organická väzba stopových prvkov je účinnejšia a teda rýchlejšie pôsobiaca ako napr. rozomletý minerál. Cheláty sú však novodobý vynález, ktorý naši predkovia nepoznali. Aj z minerálov (prevažne oxidov) si rastliny pomocou... celý příspěvek > |
 |
Borax - hořká pihovitost jablek, 4.6.2012 Názor p.Mr Biga je mi sympatický. Naši predkovia naozaj neboli "hloupí" a pozorne sledovali prírodu, ktorá ich živila. Verím, že v pôde, ktorá vznikla zvetraním hornín chudobných na ionty železa, potrebných pre tvorbu chlorofylu, malo zakopanie... celý příspěvek > |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 1.6.2012 Ďakujem najmä pánovi Milanovi za posun v diskúsii o účinkoch bóru na rastliny. Bohužiaľ prvý článok mi Google chrome neotvoril. V druhom článku sa potvrdila jeho nenahraditeľná úloha u mnohých poľných kultúr. Platí to aj pri ovocninách, hlavne pri... celý příspěvek > |
 |
Plody pod útokem obaleče, 31.5.2012 Ja zas pre zmenu namiesto insekticídov a larvicídov budem striekať jabloňovú stenu Biobitom XL a pridám listové hnojivá Wuxal Kalcium a Paralux. Na konci leta vyhodnotím, koľko jabĺčok bude červivých a koľko škvrnitých. |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 29.5.2012 "Smrteľnú dávku" 20 g čistého prvku bóru pre dospelého človeka, o ktorej píše p.Martin, som doposiaľ neprekročil. V postrekovači bolo 20 g boraxu a ten obsahuje okrem bóru aj sodík a kyslík. Toto množstvo boraxu som rozptýlil na všetky viniče, kiwi a... celý příspěvek > |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 28.5.2012 Na slušnú otázku pána Vysloužila som, pane Martine, slušne odpovedal. Predpokladám, že máte znova potrebu vyostrovať osobné vzťahy medzi diskutujúcimi, tak ako vo vlákne Hrušeň Bohemica, kde ste spolu s p. Vysloužilom predložili psychologickú analýzu... celý příspěvek > |
 |
Opadání plodů meruňky, 28.5.2012 Pane Jaroslave, opravujem preklep v minulom príspevku: namiesto Novozir patrí Nitrosan. Spolu s Arborolom sme ho v minulosti striedavo používali na zimné či predjarné zmývacie postreky. Táto doba už je našťastie za nami. Človek postupne získava... celý příspěvek > |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 28.5.2012 Pane Honzo, mohol byste napísať konkrétnejšie, v čom? Diskutujeme o účinkoch aplikácie zlúčenín bóru na pestované kultúry a o škodlivosti vysokých dávok bóru a medi na zdravie. Rád sa tiež poučím, omylní sme všetci. Veľmi si vážim hodnotného... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 28.5.2012 Verím tomu, pane P, že väčšina čítajúcich správne pochopila, ako som to s "toxicitou" medi myslel. Súhlasím s Vami, že prípravky na báze oxychloridu či hydroxidu medi sú bezpečné a napr. proti plesniam viniča a plodovej zeleniny stále účinné.... celý příspěvek > |
 |
Opadání plodů meruňky, 27.5.2012 Ak máte potrebu bojovať s moníliou, verte, že Dithane ani Kuprikol Vám problém nevyriešia. Prečo nepoužijete fungicíd proti monilióze? Skúste si naštudovať napr. Agomanuál. Na iných stránkach si zas môžete prečítať, že časté striekanie meďnatými... celý příspěvek > |
 |
Opadání plodů meruňky, 27.5.2012 S moniliózou boj nezvádzam. Zmieril som sa s tým, že Monília je súčasťou ekosystému. Zhnité plody nektariniek či uskladnených jabĺk vyhodím do kontajnera, na marhuli mi zatiaľ nič neusychá, višňu nepestujem. Striekať všetky stromy v záhradke... celý příspěvek > |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 27.5.2012 Spojenie výrazov "toxická" meď je v uvozovkách z toho dôvodu, že pre ľudské zdravie v používaných dávkach škodlivá nie je. Preto sú v ekologickom vinohradníctve povolené iba sírnaté a meďnaté prípravky. Meď má však vysokú afinitu k organickej hmote.... celý příspěvek > |
 |
Zvyšuje bór odolnosť k mrazu?, 26.5.2012 Pretože sa patrí odpovedať na výzvu a pretože autorov odlišného názoru nepovažujem za "nepřátele", ako ma nedávno charakterizoval p.Vysloužil, dovolím si odpovedať na jeho otázky, ktorými ma oslovil vo vlákne Bilance 18.5-mráz. Najprv k tvrdeniu... celý příspěvek > |
 |